Tarolt a retró a karácsonyi műtárgypiacon

Keserü Ilona festménye 80 millió forintért, Maurer Dóra alkotása 60 millió forintért kelt el a Virág Judit Galéria árverésén.

A hazai kortárs szcéna legkeresettebb művészeinek kiemelkedő alkotásait árverezte el szombat este az idén 25 éves Virág Judit Galéria a 11. Háború utáni és kortárs művek aukcióján.

keseru_ilona.jpgKeserü Ilona: Mozaikterv (SOTE)

A szombat esti aukción a legnagyobb figyelem két, nemzetközi szinten is egyre népszerűbb alkotó, Keserü Ilona és Maurer Dóra egy-egy kivételesen erős alkotására irányult. Keserü Ilona Mozaikterv (SOTE) című festménye még soha nem szerepelt a műtárgy piacon. A színkutatás kérdését körbejáró darab Keserü életművének egyik kiemelkedő alkotása, 80 millió forintért kelt el a szombati árverésen. Maurer Dóra Quasi-kép, perspektivikus, a 71. lépésből című műve a korai ’80-as évek képzőművészeti kontextusában kulcsfontosságúnak számít. A képet az aukciót vezető Kelen Anna 60 millió forintért ütötte le.

maurer_dora.jpgMaurer Dóra: Quasi-kép, perspektivikus, a 71. lépésből

A gyűjtők körében mindig keresett Bak Imre egy akril alkotással szerepelt a kortárs művek aukcióján: Aktuális dialektika című 1990-es akril festményének értéke egészen 15 millió forintig kúszott fel.

bal_imre_aktualis_dialektika.jpgBak Imre: Aktuális dialektika

Fajó János, az egyedi geometrikus művészet mesterének, Forgó III. című, 1987-es olajvászon művét 5.5 millió forintról indulva végül 16 millió forintért vásárolták meg. 

fajo_janos_forgo_iii.jpgFajó János: Forgó III.

Nádler István 1970-ben alkotott, cím nélküli akril képe vibrálóan színes alakzatokkal és fekete-fehér sávokkal operál, a festmény 28 millió forintért kelt el. 

nadler_istvan.jpgNádler István: Cím nélkül

„Tizenegyedik alkalommal tisztelgünk a kortárs magyar művészetet előtt, és ez mostani anyagunk valóban ünneplésre ad okot. Kivételes remekművek egész sora került piacra. 2022-ben folyamatosan emelkedett a kortárs alkotások iránti kereslet, így joggal bízunk benne, hogy a következő időszakban a gyűjtők és befektetők szemében még inkább felértékelődnek ezen művek” - mondta el Kelen Anna, művészettörténész, az aukció vezetője.

A Virág Judit Galéria árverés-sorozata december 19-én, a klasszikus remekműveket felvonultató 71. Téli aukcióval folytatódik, ahol többek között Rippl-Rónai József és Vaszary János majd’ száz éve nem látott remekművei kerülnek kalapács alá.

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr518005178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása