Németországot is lenyűgözte Ladik Katalin

Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztiválon rendezett nagysikerű koncert után Münchenben nyílt meg a magyar művész kiállítása Ooooooooo-pus címmel.

239349.jpegLadik Katalin: Poemaszk sorozat 1. – Forrás: Magyar Nemzeti Galéria

„Próbáld meg hangosan kimondani a Kiállítás címét németül: ismételd meg az „o” betűt kilencszer, húzd össze az ajkaidat, és hagyd rezegni a hangszálaidat, állj meg a gondolatjelnél – és hagyd a végét kijönni gyengéd kilökődésként. Most Ladik Katalin világában jársz, aki a konkrét és vizuális költészet, hangzás, performansz és szobrászat radikális megközelítésével a közép-kelet-európai művészet kulcsfigurájává vált.”

– Így kezdődik Ladik Katalin a Haus der Kunst München-ben látható kiállításának ajánlója. A tárlat március 3-án, pénteken nyílt meg Münchenben és egészen szeptemberig lesz látogatható. Mivel most először rendeztek jelentős kiállítást Németországban az Újvidéken született művésznek, a megvalósításban a müncheni galéria mellett a Ludwig Forum Aachen és a stockholmi Moderna Museet is részt vett. 

ladik.jpegLadik Katalin: Poemin (Forrás: Ludwig Múzeum)

Az 1942-ben született Ladik munkássága szellemileg és fogalmilag is az egykori Jugoszlávia soknemzetiségű és feminista avantgárdjában gyökerezik, Újvidék többnyelvű – többnyire szerb és magyar – viszonyai alakították Ladik nyelv- és költészetszemléletét, így lett az 1960-as években az újvidéki irodalmi és művészeti avantgárd kulcsfigurája.

Művészetével a hagyományos nemi szerepeket vitatja, testét és hangját eszközként és médiumként használja. Ladik Katalin számára a test a költészet eredete. Ez az önkifejezésének tere és helye, amelyet happeningekkel, rituálékkal és fotó performanszokkal fedez fel. Művészi munkásságának középpontjában a nyelv áll, sokrétű költészetszemlélete könyvei lapjain, kottákban, konkrét verseken és vizuális kollázsokon egyaránt testet ölthet.

katalin_ladik_poemim_9b_8_w.jpg

A hang lesz a vezérmotívuma a Haus der Kunst programjának is: a három kiállítótér Ladik vizuális és fonikus költészetére épül, így az Ooooooooo-pus olyan kiállítás lesz, legalább annyira kell hallani, mint látni.

A Haus der Kunst kiállítására Ladik Katalin két új alkotással is készült: egy hangzó szobrászati partitúrával és egy installációval, amely az Alice Csodaországbant idézi meg. Az első teremben elhelyezett varrógéptől pedig piros cérna vezet a teljes kiállításon át egészen a harmadik teremben található Kövess engem a mitológiába (2017) című szoborig.

Ladik Katalin alkotásai a Robert Capa Központ aktuális kiállításán is láthatóak.

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr2518062656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása