Vásáry Tamás 90!

A kilencvenedik születésnapját ünneplő művész távol-keleti turnéra indul, Tokió, Szöul, Peking legkiválóbb zenekarait fogja vezényelni. 

Vásáry Tamás 1933. augusztus 11-én született Debrecenben. Csodagyerekként indult, Dohnányi tanítványa és Kodály tanársegédje lett, zongoraművészként, majd karmesterként is bejárta a világot.

vasary1.jpegFotó: Marosi Viktor

Születésnapja alkalmából ünnepi koncertsorozatot rendeznek, amely szeptember 3-án indul, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara megalapításának 80. évfordulóján. A következő hetekben lesz Dvořák- és Mendelssohn-est, az ünnepelt művész Liszt Les Preludes-jét is vezényli, ez volt ugyanis az első zenemű, amelyet dirigált – nyolcévesen. „Még nem igazi zenekarnak, hanem csak egy hanglemeznek, amelyet nővérem tett fel a lemezjátszóra  A felvételen a philadelphiai zenekar játszott Ormándy Jenő vezényletével."

„Én a zenélést sosem tekintettem munkának, inkább kiváltságos állapotnak. Nagyon jó érzés a legszebb zenéket játszani vagy karmesterként dirigálni. Ezt a munkát az élet ajándékának fogom fel."

Vásáry Tamás a Magyar Szent István-rend kitüntetettje, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, az UNESCO Mozart érem, Bach és Paderewszki-érem tulajdonosa, a londoni College of Music, valamint a Royal Academy of Music díszdoktora. Kitüntették a Fancia Művészetek Érdemrendjének Tiszti fokozatával, a Magyar Köztársaság Érdemrend tisztikeresztje és a középkeresztje a csillagokkal, Kossuth-díjjal és Köztársaság Aranyérem. Birtokosa a Millenáris Kölcsey díjnak, Köztársaság Elnökének Érdeméremének, a Magyar Örökség díj, a Bartók Béla – Pásztory díj, a Pro-Arte díjaknak. Vásáry Tamás a Magyar Kultúra Követe, Debrecen város, Hajdúböszörmény és Újbuda díszpolgára, a Debreceni Egyetem díszdoktora, a nemzet művésze.2013-ban a magyar kormány Vásáry Tamás-Ösztöndíjat alapított zenei és önkéntes kategóriában.

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr5618183159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása