Szentendrén derül fény Petőfi titkaira
Az Evangélikus templomban kerül sor Weiner Sennyey Tibor előadására a Nyitott Templomok Hétvégéjének keretében szeptember 10-én.

374176928_10161076677629530_4206343758628243632_n.jpeg

Petőfi Sándor maga is tett róla, hogy vadromantikus eszmék kifejezője legyen, színész volt és eljátszotta a költőt, mígnem ő lett a Költő. Még Adyt sem, József Attilát sem tudta ez a nép annyira elfogadni költőnek, mint Petőfit. Pilinszkyről és Weöresről meg ne is beszéljünk. Ha egy magyartól azt kérdezzük, hogy milyen „a Költő”, akkor leírása alapján Petőfit kapjuk. Pontosabban egy hamis Petőfi-képet, ami unalmas ünnepségek és vegyes minőségű tanulmányok során alakult ki. A Költő csillogó szemű, fekete üstökű, vékony legény, aki csóró, szegény, szerencsétlen, de halhatatlan. Ez a halhatatlanság az, ami senki másnak sem adatott meg a modern társadalomban, ezért sajnálják, de irigylik a Költőt. Itt ma mindenki halandó. Nincsenek már királyok, mágusok, hősök és hősnők sem. Csak a Költő maradt halhatatlannak. Miért? Nem világos, ahogy Hamvas is mondja. Petőfi halálát tehát azért nem tudjuk elfogadni, mert nem értjük, hogy mi a költő. – Részlet „A halhatatlan Petőfi” c. készülő előadás alakuló esszéváltozatából.

Weiner Sennyey Tiborral Kalmár András beszélgetett a Trend FM 94.2-n hallható Kapcsolódjunk! c. műsorban 2023. szeptember 6-án:

A halhatatlan Petőfi
2023 szeptember 10. 17:00
III. Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje
Költő a költőről - A halhatatlan Petőfi (Weiner Sennyey Tibor, József Attila-díjas költő előadása)
Evangélikus templom, Szentendre, Luther tér 1.

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr9618210773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása