Gondolatfesztivál a tragédiáról

Az EKF rendezvénysorozat keretében nemzetközi előadókkal, valamint zenei- és kulináris meglepetésekkel találkozhatunk október 25. és 29. között Veszprémben, a Madách ihlette fesztiválon.

ke_pernyo_foto_2023-10-14_18_58_34.png

Gazdasági és társadalmi kérdések, pszichológia, filozófia, ökológia, űrkutatás: csak néhány téma, amiről beszélni lehet a 200 éve született Madách Imre Az ember tragédiája című klasszikusa kapcsán. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program ötnapos fesztiválja az író művének legmélyebb rétegeibe ereszkedik és közös gondolkodásra hív mindenkit, akit érdekelnek a múlt tanulságai, a jelen kihívásai és a jövő által kínált lehetőségek. 

Can Togay Jánossal, a fesztivál ötletgazdájával Kalmár András beszélgetett a Trend FM 94.2-n futó Kapcsolódjunk! c. műsorban:

Az örök élet lehetséges? Fenntartható a fenntartható fejlődés? Mi van a klímaszorongás vagy az elmagányosodás jelenségének hátterében? Mi a pénz és a kapitalizmus jövője? Milyen tudományokat és áltudományokat ismerünk? Melyek a legújabb csillagászati felfedezések és milyen veszélyekkel fenyegethetnek az elöregedő társadalmak? Hogyan lehet segítségünkre a mesterséges intelligencia a mindennapokban vagy éppen ellenkezőleg: milyen negatív hatásai lehetnek az AI világnak? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk az október 25. és 29. között megrendezésre kerülő Madách 200 Gondolat Fesztiválon, ahol minden a tudományok, a történelem, a közélet, a filozófia és a világ kulturális kérdéseiről szól majd. Izgalmas beszélgetések, bemutatók, koncertek és tech érdekességek is várnak mindenkit, aki ellátogat erre a különleges, ötnapos utazásra. 

A fesztivál minden napja más és más témákat helyez majd a középpontba. Az első napon (október 25-én) közelebbről is megvizsgálhatjuk az emberi teremtéstörténetet, az emberiség fejlődését és arról is szó esik majd, hogy vajon mi a célja az embernek a világban és hova vezet majd minket a jövő. A második napon (október 26.) az egyiptomi, az athéni és a római kultúra kapcsán az egyeduralom és a demokrácia, az Én és a Közösség témáiról beszélgetnek szakértők és az európai vallástörténetről is szó lesz. A harmadik napon (október 27.) a reneszánsz és a felvilágosodás eszméi, a korszak tudományai, a demokrácia és napjaink égető kérdései kerülnek a porondra. A kiégés, a munka és magánélet egyensúlya és álmaink jelentősége is felbukkan majd a témák között. A negyedik napon (október 28.) már minden a gazdaság és a technológiai forradalom körül forog majd és a fogyasztói társadalom minden pozitívuma és negatívuma is megvitatásra kerül. A záró napon (október 29.) a jövőnk lehetőségei elevenednek meg a szemünk előtt. Ökológia, környezetvédelem, klímakatasztrófa és az ezzel járó klímaszorongás: mi lehet a feloldása napjaink legmeghatározóbb problémáinak és hogyan tudunk egyénenként és nagyobb szinten is tenni a változásért? Szociológusokkal, tudósokkal, tanárokkal, egyházi szereplőkkel, gazdasági szakemberekkel és filozófusokkal közösen kereshetjük majd a válaszokat.

A fesztivál ideje alatt többek között olyan szakemberekkel, közéleti személyiségekkel, alkotókkal találkozhatunk, mint Prof. Dr. Dominik Finkelde német filozófus, aki arra keresi a választ, honnan jött és merre tart az emberiség vagy Szathmáry Eörs evolúcióbiológus, Hideg Éva jövőkutató és Gelencsér András vegyészmérnök, akik közös beszélgetésben tárják fel a fenntartható fejlődés lehetőségeit. Baán Izsák, a bakonybéli bencés közösség szerzetese az Én és a közösség viszonyáról beszélget majd Balla Gergely zenésszel, és az elöregedő társadalmak globális következményeivel is megismerkedhetünk Pogonyi Szabolcs filozófus, Pogátsa Zoltán közgazdász és Kocsis Krisztián neurobiológus segítségével.

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr5318234871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása