Egy 55 éves kislány, és az összekuszált életek

Line Knutzon népszerű házastársi komédiája, A közeleg az idő először január 13-án látható Nézőművészeti Kft. előadásában a Szkénében, Kovács Lehel rendezésében.

Line Knutzon a kortárs dán dráma egyik legjelentősebb és legsikeresebb képviselője. Az abszurdot és a groteszk realizmust bátran elegyítő költői szövegeiben rendszerint olyan figurákat ábrázol, akik szüntelen bizonytalanságban élnek saját identitásukkal és a világban elfoglalt helyükkel kapcsolatban. Dialógusai a beszélt nyelvre épülnek, de szereplőinek vágyai, egyre növekvő fóbiái komikus kitörésekben fedik fel a bennük rejlő alapvető egzisztenciális szorongást. Sajátos drámai univerzumát elsősorban becketti humora határozza meg: minden mondatával az emberi természet mélyére hatol.  A szélsőséges hangulati elemekkel bátran operáló darabjai nem csak Skandinávban és Európa-szerte, de Észak-Amerikában is töretlen népszerűségnek örvendenek, immáron több mint két évtizede.

Jön az idő

Fotó: Mészáros Csaba

A szerző a magyar színházi élet számára sem ismertelen: legismertebb munkáját, a szívszorító bohóctréfaként elhíresült Közeleg az időt az Újszínház id. Vidnyánkszy Attila, a székesfehérvári Vörösmarty Színház Szabó K. István, a temesvári Csiky Gergely Színház László Sándor, a Neptun Brigád – a Váci Dunakanyar Színházzal együttműködésben – pedig Felhőffi-Kiss László rendezésében tűzte műsorára.

Knutzon házastársi abszurdjában mindenki egy kicsit hibbant, és ebben az egyre növekvő közös őrületben bontakoznak ki az együttélés örömei, kétségei, kudarcai, zsákutcái. E zsákutcákat ezúttal Kovács Lehel rendezésében térképezhetjük fel, aki a tavalyi Leenane szépe után második alkalommal dolgozik a Nézőművészeti Kft. csapatával:

Két ember időben találkozik, aztán időben válik el… vagy mégsem? Egy másik pár pedig alig érezheti magát biztonságban, mert valami vagy valaki érkezik a hűvös északi széllel... vagy mégsem… Egy időtlen darab, ami humorban s költészetben gazdag, s ahol egy 55 éves kislány kénytelen kibogozni az összekuszált életeket.

A Közeleg az időben a Nézőművészeti Kft. alapító tagjaihoz – Katona László, Kovács Krisztián és Scherer Péter – ezúttal is több vendégművész csatlakozik: az előadás főszereplőjét, Rebekkát Soltész Bözse alakítja, mellette a Trojka Társulat állandó tagját, a Mucsi Zoltán temesvári rendezéséből, a Guppiból a Szkénében is ismerős Nagy Dórát, illetve a Forte Társulat színésznőjét, Földeáki Nórát láthatjuk az előadásban. Bár Nóra először dolgozik a Nézőművészeti Kft-vel, mégsem teljesen ismertelen számára a csapat, hiszen Kovács Lehellel együtt végeztek Lukáts Andor és Jordán Tamás osztályában a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Szintén nem először dolgozik együtt a rendezővel Pirityi Emese jelmeztervező, aki többek között a tavalyi Leenane szépéért is felelt. Mellette a produkció egyedi látványvilágáról Zöldy Z Gergely gondoskodik, zeneszerzőként pedig – a Szkénében színészként jól ismert – Krisztik Csaba csatlakozik az alkotógárdához. A Nézőművészeti Kft. legújabb bemutatója január 13-án, majd február 7-én és 22-én 19 órától látható. A Közeleg az idő mellett ugyancsak egész évadban repertoáron marad a kollektíva több Szkéné-beli produkciója, úgymint A fajok eredete, a Kutyaharapás, A lány, aki hozott lélekből dolgozott, a Kartonpapa, illetve a Hol a színészünk?.

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr1518277959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása