Világsztárok randevúznak a határon

Világhírű művészekkel csábít Kismartonba az idei HERBSTGOLD Fesztivál.

Julian Rachlin 2021-ben vette át az idén nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő  HERBSTGOLD Fesztivál intendánsi feladatait, és azóta évről-évre sikerül zenei nagyságokat meghívnia Burgenlandba. A Fesztivál aktuális mottójával, a csábítással is szeretné Julian Rachlin jelezni, hogy szerinte milyen küldetést teljesítenek a zenészek egy zenemű előadása alatt, vagy egy koncerten: „Művészként hajt minket annak a lehetőségnek tudata, hogy elcsábítsuk a közönségünket, akár intellektuálisan, vagy érzelmileg. Tulajdonképpen sokkal inkább az elcsábítás folyamatról van szó, amit akár művészeti hipnózisként is felfoghatunk. Egy előadás alatt megszületendő zenei produkció a közönség energiáiból táplálkozik, és ezt az energiát kapja vissza a közönség a koncertteremben. “

2022_03_10_zak_janine-guldener-458-julian-rachlin-2014-1536x864.jpg

Julian Rachlin – Fotó: Janine Guldener

Ebben az évben újra nemzetközi rangú művészek fellépései teszik vonzóvá a kismartoni Herbtsgold fesztivált. Már rögtön a fesztivál nyitókoncertjén, szeptember 11-én a legendás Maria Argerich zongoraművész lép fel, és egyébként Camille Saint-Saëns Ausztriában íródott parodisztikus művével, Az állatok farsangjával varázsolja el közönségét. A fiatal zongoristával Iddo Bar-Shai-jal közösen mókusként kergetik a billentyűket, miközben a narrációért a színésznő lánya, Annie Dutoit-Argerich felel. A koncert további részében a Chamber Orchestra of Europe Haydn két további szimfóniájával, a 82. (C-dúr, “A medve”) és 100. (G-dúr) szimfóniáival szögezi székéhez hallgatóságát. A kastély rezidens- és a fesztivál meghatározó zenekara Julian Rachlin irányítása alatt szeptember 14-én lép újra fel, ahol Yefim Bronfman zongoraművésszel adják elő Beethoven 5. (Esz-dúr) op. 73 zongoraversenyét, majd ezt követően Csajkovszkij fulmináns, 4. (f-moll) szimfóniáját op. 36.

A közönség örömére Julian Rachlin kamarazenészként is fellép, így például a szeptember 19-én a zenésztársaiból, Sarah McElravy, Claudio Bohorquez, Itamar Golan, Dominik Wagner, Andrzej Cieplinski és Etienne Boudreault zenésztársaiból alakult szextett, illetve szeptett formációkban. Előadásukban Beethoven 20. (Esz-dúr) szeptettje mellett, Krzysztof Penderecki darabja, a 2000-ben, a Bécsi Filharmonikusok otthonában, a Musikvereinban a zeneszerző jelenlétében bemutatott, Szextett klarinétra, tubára, hegedűre, brácsára, csellóra és zongorára (WV 3734) csendül fel, amiben már akkor is közreműködött Rachlin.

A Fesztivál fináléjában a HERBSTGOLD spiritus rektora két szenzációs zenekar élén lép fel. Szeptember 21-én a  Philharmonia Orchestra London irányítása mellett szólistaként is hallhatja őt a nagyközönség, Mendelssohn e-moll, op. 64 hegedűversenyében, az est további részében Mozart Figaro házassága (KW 492) című vígoperájának nyitánya csendül fel majd Mendelssohn 3. (a-moll, Skót) szimfóniájával op. 56 eresztik útjára elcsábított közönségüket.

A csábítás Rachlin vezényletével, a Jerusalem Symphony Orchestra és napjaink legkeresetteb csellistája, a francia Gautier Capuçon koncertjével ér végett. Az 1938-ban alapított zenekarnak 2023 óta vezető karmestere Julian Rachlin.  A zárókoncerten Mieczysław Weinberg 1. kisszimfóniája op. 41 és Brahms 1. (c-moll) op. 68 szimfóniája mellett Capuçon Haydn 1. (C-dúr) Hob VII:b1 csellóversenyével kápráztatja el kismartoni hallgatóságát.

4096-2731-max.jpeg

 Gautier Capuçon – Fotó: Nikos Aliagas

Először lép fel a 2024-es Fesztiválon Polina Osetinskaya zongoraművész, valamint az angol basszbariton, Sir Bryn Terfel. Osetinskaya, akiről ódákat zengenek, szeptember 14-i matinékoncertjén Mozart, Schubert és Chopin műveket ad elő. A világszerte ünnepelt wales-i énekes, Sir Bryn Terfel III. Károly királlyá koronázásakor wales-i nyelven énekelt egy Kyrie-t. Kismartoni debütálására egy érzéki, Gerald Finzi, Franz Schubert és Claude Debussy dalaiból összeállított programmal érkezik. Nagy várakozás előzi meg a népszerű színművész, Karl Markovics debütálását, aki többféle szerepben tűnik fel a Fesztiválon. Szeptember 15-én a Harmadik Birodalomban betiltott zeneműveit hozza el a kismartoni Esterházy-kastélyba, a zenedarabok között Charlotte Beradt Az álom Harmadik Birodalma c. könyvéből olvas fel. A háború alatt több, mint 200 zeneszerzőt üldöztek és kényszerítettek menekülésre, sokuk sosem tért vissza a koncentrációs táborokból, de ott is nagyszerű zenéket komponáltak. Markovics ismertetőjével, csendülhetnek fel újra az egykor betiltott és most Julian Rachlin által összeválogatott remekművek. A koncerten Rachlin zenésztársai Boris Brovtsyn, Andrey Baranov, Amihai Grosz, Boris Andrianow, Itamar Golan és  Wenzel Fuchs. Szeptember 17-én a 2008-as Oscar díj legjobb idegennyelvű film díjával kitüntetett alkotását, a Pénzhamisítókat vetítik Karl Markoviccsal, August Diehllel és Devid Striesow-val a főszerepben. A forgatókönyvet írta és a filmet rendezte Stefan Ruzowitzky. A Beszélgetés 6-kor keretében többek között Karl Markoviccsal hallhatnak beszélgetést az elkobzott művészetek témájában.

A Janoska Ensemble mondhatjuk a Fesztivál biztos pontja, ez alkalommal szeptember 12-én a 100 Tagú Cigányzenekarral lépnek a Haydn Terem pódiumára, garantáltan a szakma csúcstalálkozója várja az érdeklődőket. A zenekar megalakítását 1985-ben egy szomorú esemény, id. Járóka Sándor cigányprímás 1984-es temetésére összegyűlt több száz zenész inspirálta. A világ össze tájáról a mester búcsúztatására érkezett művészek között megfogalmazódott az a kívánság, hogy egy megszervezett, nagylétszámú, koncertképes zenekarra van szükség, mellyel máskor is együtt tudnának fellépni.

De milyen lenne a HERBSTGOLD Fesztivál az Esterházy-kastély nélkül? A csodás barokk épület 2024-ben is a nemzetközi fesztiválélet gyöngyszemeként csilloghat. Julian Rachlin már a kezdetektől fogva különleges helyszínként tekintett a kastélyra, ahol világsztárok találkoznak és remek produkciókkal örvendeztetik meg parádés enteriőrben közönségüket. A HERBSTGOLD Fesztivál széles palettát vonultat fel, az operaelőadásokat, kamara- és dalesteket magában rejtő klasszikus zenétől a jazzmuzsikán át a roma- és világzenéig vezet a program íve, kiegészítve a Pan O’Gusto kulináris fesztivállal és kortárs képzőművészek kiállításával.

A korábbi évekhez hasonlóan NOW Esterhazy Contemporary keretében újabb kortárs művészeti alkotásokat láthatunk majd a kastélynegyedben. Többek között egy újabb zászlós installációt avatnak fel, a kastély előtt található tizenegy zászlórúdon és folytatódik a kastélykert képzőművészeti projektje, a „Kertművészetek” is, amelynek keretében Anna Artaker tavalyi SALA TERRENA analógiájára a park egy újabb kortárs művel gyarapodna.  A német származású, Párizsban és Berlinben élő elismert művésznő, Katinka Bock a kastélypark privát részén, közvetlen a kastély mögötti patakmeder kitisztításával újra megépülő hídra és környezetére hívja majd fel új szoborcsoport-együttesével a figyelmet. 

A 2023-ban fellépő nemzetközileg elismert művészeknek, mint például Kirill Gerstein, Angelika Kirchschlager az Isidore String Quartet, valamint az egyik legnagyobb meglepetésnek számító hollywood-i sztár, Georg Hamilton fellépésének köszönhetően a fesztivál látogatottsága fokozatosan erősödik. 

Zenerajongók és művészetkedvelők érkeztek tavaly is a világ minden tájáról, hogy a Fesztivál sokszínű programján résztvehessenek, kitűnő muzsikusokat hallgathassanak. Dr. Ottrubay István, az Esterházy Alapítványok igazgatóságának elnöke burgenlandi sikerprojektként jellemzi a fesztivált:

„A látogatók száma évről évre növekszik, és ez is azt igazolja, hogy programszerkezetünk teljesen kielégíti korunk elvárásait. Julian Rachlin intendánsunknak ezúton is szeretnék köszönetet mondani, hogy ismét remek programot állított össze és kíváncsian várom a csábítás évadát. Az Esterházy név kulturális kínálatával mára a nemzetközi művészeti és kulturális élet szerves részévé vált, és évente több százezer látogatót vonz Ausztriából és külföldről Burgenlandba. Az Esterházy-kastéllyal szemben található Hotel Galántha szállodával éjszakázási lehetőséget teremtettünk, és alapítványunk küldetésének megfelelően hozzájárulhassunk a turizmus és ezáltal a régió értékteremtéséhez. „

A fesztivál teljes programja itt érhető el.

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr6818307123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása