Fókuszolással segíthetünk megőrizni lelki egészségünket

Többek közt pszichoszomatikus betegségek kezelésére alkalmas a Magyarországon is egyre elterjedtebb módszer.

mental-health-7529899_1280.pngIllusztráció: Pixabay

A fókuszolás Eugene T. Gendlin (1926—2017) filozófus és pszichoterapeuta nevéhez fűződik. Alapgondolata: „a testben”, az ember zsigereiben megvan a lelki helyzetmegértés kulcsa, a test ráadásul mindig jelen van. A fókuszolás fejleszti a testtudatosságot, a belső figyelmet, hatékony az érzelemszabályozásban, stresszcsökkentésben, döntéshozatalkor. A fókuszolás hatékony a komplex, vagy érzelmileg megterhelő helyzetek, konfliktusok mélyebb megértése és feldolgozása esetén, különösen, ha testi tünetek, feszültségek tapasztalhatók, ha valaki pszichoszomatikus betegséggel küzd, ha szeretne testével, érzéseivel és önmagával jó barátságban lenni. 

A módszerről Kovács Évával, a Belvárosi Orvosi Centrum fókuszolás-orientált terapeutájával Kalmár András beszélgetett a Trend FM 94.2-n futó Kapcsolódjunk! c. műsorban 2024.február 28-án:

A fókuszolás begyakorlására csoportos formában is van lehetőség, az ezzel kapcsolatos részletekről itt lehet tájékozódni.

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr4118344731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása