Újra a gyerekszínházaké Kaposvár

Novák János, a Kolibri Színház igazgatója rakta le a gyerekeknek játszó művészek nemzetközi szervezetének hazai alapkövét. Az öt kontinensen átívelő szövetség, az ASSITEJ újra Kaposváron rendez fesztivált.  nova_k.jpg

Idén huszonöt előadással vár a XI. Kaposvári ASSITEJ (Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházak Szövetsége) Biennáléja, a hagyományhoz híven a műfaj legjobbjai vonulnak fel május 6. és 10. között. 

Novák János, az alapító az ASSITEJ Magyar Központjának elnöke – 2000 óta. Ebben a minőségében Magyarországot képviselte több nemzetközi gyerekszínházi fesztiválon, többek között Szöulban, Halleban, Nürnbergben, Vaxjöben (Svédország), Stockholmban; szakmai konferenciákon Osloban és Koppenhágában. Szakmai írásai magyarul és angolul is olvashatók. Az általa igazgatott Kolibri Színházban működő ASSITEJ Magyar Központ és a kaposvári Csiky Gergely Színház szervezésében immár tizenegyedik alkalommal megrendezett seregszemlén a 2022 után bemutatott legjobb gyermek- és ifjúsági színházi előadások, illetve színházi nevelési programok vesznek részt korosztályok szerint csoportosítva. A nemzeti versenyprogram válogatója, Cziráki Judit dramaturg, fordító, művészeti tanácsadó több mint 100 pályázott produkcióból választotta ki a 22 versenyelőadást. A versenyprogram mellett szakmai beszélgetések és konferencia, valamint különféle kísérőprogramok várják az érdeklődőket.

„Kevés olyan fesztivál van a világban, amely húsz éven keresztül folyamatosan értékeket tud felmutatni” – Novák János

A Biennálé nemzetközi programját neves határontúli és külföldi társulatok képviselik. A magyar nyelvű előadások mellett a fesztivál vendége lesz a ciprusi Still Theater Group Still! A szobor, ami bejárta a világot című előadásával, valamint a szlovén Ljubljana Puppet Theater, akik a tavalyi Színházi Olimpián bemutatott Alagút című produkciójukat hozzák el, ezúttal a kaposvári közönségnek.  A fesztivál keretében nyílt szakmai konferenciát rendeznek a színházi nevelés és a művészetpedagógia témakörében.

Az ötnapos rendezvénynek a Csiky Gergely Színház, az Együd Árpád Kulturális Központ (Agóra), a Szivárvány Kultúrpalota és a Lorántffy Zsuzsanna Református Iskola ad otthont. Az ASSITEJ Magyar Központ a társszervező kaposvári Csiky Gergely Színházzal közösen 2002 óta kétévente rendezi meg a Gyermek- és Ifjúsági Színházak Biennáléját. A versenyprogramban szereplő előadásokat szakmai zsűri értékeli, a legjobbnak ítélt produkciókat az ASSITEJ Magyar Központ Üveghegy-díjával jutalmazzák.

A részletes program:

XI. Kaposvári ASSITEJ Biennálé program

Jegyek itt kaphatók:
https://csikygergely.jegy.hu/
https://www.csiky.hu/musor/2024-05/

További információ az ASSITEJ Magyar Központ honlapján olvasható:
https://assitej.hu/biennale/biennale-2024/

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr118385331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása