Hamarosan zár a különleges összművészeti seregszemle

Május 7-ig látható a 41 művész 150 alkotását bemutató Essentia Artis a Pesti Vigadóban. 

dsc_0056.jpg

A 2024. március 1-jén nyílt Essentia Artis Őrizni – használni – teremteni című tárlata átfogó képet nyújt 41 kortárs, ötven év alatti magyar alkotó gondolkodásmódjáról, szellemi és érzelmi hátteréről, inspirációinak forrásairól a Duna-parti Tündérpalota 6. emeleti kiállítótereiben. A 150 alkotást bemutató kiállítás kurátorai iski Kocsis Tibor és Szentgyörgyi Szandra. Az alkotások egy térben, egymásra reflexív analógiák mentén rendezett kiállítás formájában válnak láthatóvá. Az anyag- és eszközhasználat tekintetében is gazdag tárlaton találkozhatunk hagyományos olaj-vászon festménnyel és bronzplasztikával, de lehetőség nyílik megismerni környezettudatos, újrahasznosított papírcement alkotásokat is. A témaválasztásban urbánus kulturális környezetünk ikonikus képeinek mára reminiszcenciaként ható feldolgozása ugyanúgy jelen van, mint a természettudomány területéről vett áthallások. Az elmélyült kutatások eredményéről beszámoló ösztöndíjasok művei átfogó képet adnak kortárs kultúránk széles spektrumáról. A hagyomány folytonosságára építő, jelen idejű attitűd mentén megszületett reflexiók egyéni karakterjegyek és élethelyzetek által válnak személyessé. Az évszázados kanonizált forma- és motívumkincsek a szobrászok, festők, építészek és formatervezők keze alatt XXI. századi anyagok, technológiák és szellemi programok bevonásával lesznek a látogatók számára is edukatív, de jól értelmezhető alkotásokká. A két kurátor közös munkája nyomán rendezett kiállítás egy képzeletbeli utat nyit meg, ahol a különböző művészeti területek között létrejött mikro- és makronarratívák mentén végighaladva a látogató felfedezheti a Kárpát-medencei vizuális kultúra új horizontjait.

Az Essentia Artis kiállítás 2024. május 7-ig mindennap 10 és 19 óra között tekinthető meg a Pesti Vigadóban, az MMA székházában. Részletes információ a kiállító művészekről itt érhető el.

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr4218397161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása