Fiatal zsenik a Vigadó színpadán

Június 25-én pályájuk legelején lévő, de nagyon ígéretes művészek lépnek fel a Pesti Vigadóban, a Szent István Szimfonikusok kíséretében, Dénes-Worowski Marcell vezényletével.

portre_photo-credit_sepsi-botond.jpg

Dénes-Worowski Marcell - Fotó: Sepsi Botond

Az Ifjú versenygyőztesek hangversenye címet viselő évről-évre jelentkező sorozat a Záborszky Kálmán művészeti vezetése alatt álló Szent István Filharmonikusok nagyszabású rendezvénye, ahol a szinte még gyerekkorban lévő előadók egy hatvan fős szimfonikus zenekar és többszáz fős publikum előtt mutatkozhatnak be szólistaként. 

A koncert karmesterével, Dénes-Worowski Marcellel Kalmár András beszélgetett a Trend FM 94.2-n futó Kapcsolódjunk! c. műsorban 2024. június 19-én:

Az idei hangversenyen a következő darabokat és előadókat hallhatjuk:

Műsor:

1. Handel: B-dúr hárfaverseny I. tétel
Rodriguez Sofia - hárfa

2. Handel: B-dúr hárfaverseny III. tétel
Vajda Denejra - hárfa

3. Mendelssohn: Dal szöveg nélkül op. 109  
Dóczi Vendel - cselló

4. Popper: Gnómok tánca
Sütő Illés - cselló 

5. Beethoven – C-dúr verseny I. tétel
Gűth Máté - zongora

---Szünet---

6. Vivaldi: e-moll Fagottverseny RV484
Szöllősy Szellő - fagott

7. Vivaldi g-moll cselló kettősverseny II. tétel Adagio
Dóczi Vendel - cselló
Sütő Illés - cselló

8. Strauss – I. Kürtverseny 
Eredics Marcell - kürt

Közreműködnek:

RODRIGUEZ Sofia

Sofia Venezuelában született 2006-ban, 2019-től Magyarországon él. Zenei tanulmányait 2012-ben kezdte a Conservatorio de Música de Caraboboban, majd egy évvel később csatlakozott Miguel González Kong hárfaosztályához. 2015-től az Escuela de Música Mozarteum Caracasban folytatta tanulmányait Marisela Gonzalez tanítványaként. A magyarországi költözés után 2020-ban kezdett el újra hárfázni Felletár Melindánál a Váci Bartók Béla Zeneiskola AMI-ban. 2021-től Razvaljajeva Anasztázia növendéke a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnáziumban.

VAJDA Denejra

Vajda Denejra 2006-ban született Magyarországon. Hatéves korától zongorázni tanult az ócsai zeneiskolában, ahova nyolc évig járt.  Nyolc évesen kezdett el magánúton a hárfát tanulni, Dóczy Gabriella tanítványaként. Egy évvel később megkezdte zeneiskolai tanulmányait az Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskolában Kriesch Barbaránál és Iván Petránál. 2018-ban a Weiner Leó Zeneiskolában folytatta tanulmányait, továbbra is Iván Petra, majd Goda Sára tanítványaként, aki felkészítette a szakgimnáziumi felvételire. 2020-tól a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium tanulója, ahol Razvaljajeva Anasztázia irányításával végezi tanulmányait. Álma, egy boldog családi élet mellett foglalkozni a hárfázással, koncerteken játszani, zenei programokat tervezni és tanítani.

DÓCZI Vendel 

Dóczi Vendel 2010-ben született zenész családban, így nem csoda, hogy négy éves korában nagyapja, Dóczi Péter adta kezébe a csellót. A továbbiakban Váray Péter, Antók Zsuzsanna és Jánosa Rozália voltak tanárai, jelenleg Dávid Krisztina növendéke, a Tóth Aladár Zeneiskolában. Szakmai példaképe Perényi Miklós.

SÜTŐ Illés

Illés 2013-ban született Budapesten. Zenész család gyermeke, édesapja klarinétművész, édesanyja operaénekes. Zenei tanulmányait Portugáliában kezdte 6 évesen hegedűn, azonban két év után rájött, hogy az ő hangszere igazából a cselló, ekkortól a hangszerválasztása már tudatossá vált.  Zeneiskolai keretek között a budapesti  Tóth Aladár Zeneiskolában Falvainé Kovalcsik Editnél kezdte cselló tanulmányait, és immár két  éve Dávid Krisztina csellóművész a mestere.  

GŰTH Máté 

Gűth Máté 13 éves, 6. osztályos tanuló a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Iskolában. 6. tanéve zongorázik Seleljo Alexandra tanárnőnél, a bonyhádi Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskolában. Két éve jött rá - Chopin művei által -, hogy a zongora a szenvedélye és azóta zongorázik nagy lelkesedéssel. Két nagy kedvenc zeneszerzője: Fryderyk Chopin és Liszt Ferenc. Szereti játszani a lassú, érzelmes és a temperamentumos műveket egyaránt. Zongoraművész szeretne lenni, de a zongoratanári pálya sem áll távol tőle.

SZÖLLŐSY Szellő

Szellő 5-6 éves volt, amikor Vácon egy szimfonikus zenekari koncerten meglátott egy fagottot, és meghallotta a hangját ennek a hangszernek. Rögtön beleszeretett. Már ott eldöntötte, hogy szeretne fagottművész lenni. Később a Gödi Németh László AMI-ban kezdhette szakmai tanulmányaimat, csodálatos tanára, Nevelő-Szavári Anita, és szülei mindenben támogatták. 2022-től a Weiner Leó Zeneművészeti Szakgimnáziumban Kubassy Tamáshoz került, akitől rövid idő alatt is nagyon sokat tanult. 2023 tavaszától Szalai Edina oktatja. 

EREDICS Marcell

Marcell 10 évesen kezdett a kürttel foglalkozni, előtte egy évet trombitán tanult, azonban a hangszerválasztásnál leginkább a kürt hangzása, az a természetes csengõ hang fogta meg, ami csak erre a hangszerre jellemzõ.  Példaképei közé jelenleg leginkább ifj. Gál Lászlót sorolná, ugyanazon az úton szeretne haladni amin ő is járt, és oda eljutni, ahol jelenleg van. Másik nagy példaképe Zempléni Szabolcs, aki bebizonyította, hogy egy ilyen kis nemzetből is fantasztikus zenészek születhetnek.

További közreműködők:
Szent István Filharmonikusok
Vezényel: DÉNES-WOROWSKI Marcell
Műsorvezető: SZOLNOKI Apollónia

Bővebb információk itt olvashatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr8518433165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása