Hindu gyerek ne öltözzön Mikulásnak!

És karácsonyfát se hozzon az iskolába. 

Indiai sokvallású ország, de a lakosság 80%-a a hindu isteneket tiszteli. Ennek ellenére sokan félnek a globalizáció vallásromboló hatásától, főleg az olyan világméretű ünnepek alkalmával, mint a karácsony.

ezgif_com-gif-maker_1.jpg

Idén komoly visszhangot váltott ki az Indiai Madhja Prades államában a Hindu Tanács (Vishva Hindu Parishad) felhívása, amelyet a térség iskoláiba juttattak el karácsony előtt. Ebben felkérik a pedagógusokat, hogy tartózkodjanak attól, hogy a hindu vallású gyerekek Mikulás jelmezes iskolai összejöveteleket tartsanak és karácsonyfát állítsanak, illetve a gyerekek csak szülői engedéllyel tehetik ezt meg. A Tanács azt is kiemeli, hogy semmi kivetnivaló nincs abban, ha a gyerekek indiai isteneket és istennőket személyesítenek meg, Krisna, vagy Ráma herceg teljesen rendben van, sőt Buddha is, akit a hinduk Visnu egyik megtestesülésének – avatarjának – tartanak. Nem kifogásolják azt sem, ha a szikh vallású gyerekek a tíz szentként tisztelt guru valamelyikének öltöznek be – bár a szikh vallás egyistenhit és jelentősen különbözik a hindu vallástól.

A Hindu Tanács nem véletlenül támadja a nyugati vallási szimbólumokat, ugyanis nemrégiben az egyik indiai egészségügyi tisztségviselő állítólag úgy fogalmazott, hogy Jézus Krisztus szabadította meg az országot a Covidtól. Ezt később cáfolták, a megfogalmazás ugyanis úgy szólt, hogy különböző vallású népek imái tették lehetővé a pandémia legyőzését, a Tanács szerint azonban a kijelentés megsértette India isteneit és istennőit.

Az aggodalmak ellenére Indiában gyarmati időszak óta szinte mindenütt megünneplik valamilyen formában a karácsonyt, főleg Goában, ahol a legnagyobb a keresztény vallásúak száma – és természetesen a Mikulás is elhozza ajándékait az őt örömmel váró gyerekeknek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr8618012360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása