Titokzatos rituálék, ledöbbent antropológusok

A világ távoli, misztikus sarkaiból származó dalok nem valódiak, ahogy a dokumentumfilm szereplői is csak színészek, mégis lenyűgöző, amit láthatunk.

Január 19-én, csütörtökön, 19:30-tól a Magyar Zene Háza koncerttermében látható a kanadai Gabriel Dharmoo előadása, az Anthropologies Imaginires. A világhírű és számos nemzetközi díjjal büszkélkedő előadás egy távoli törzs, vagy törzsek vokális rituáléit mutatja be, ragyogóan kiemelve azt a virtuozitást, sokoldalúságot, amelyre az emberi hang képes. Az előadás során különféle nagyon komolynak ható, de vicces antropológiai elemzések „magyarázzák” egy kivetítőn léátható dokumentumfilmben, hogy mi is történik a színpadon. 

fjd5ffwx0aictdw.jpegGabriel Dharmoo

A nézők egy igazán emlékezetes zenei élménynek lehetnek tanúi. Az Indiából Trinidadba kivándorolt szülők Kanadában született gyermeke egy olyan hangzásvilágot mutat be, amely megkérdőjelezi a normalitás fogalmát, emlékeztetve a közönséget arra, hogy az emberek a világ minden táján másképp használják a hangot, mint kifejező eszközt kulturális identitásuk és művészi érzékenységük közvetítésére.

Gabriel Dharmoo zenei gyakorlatát szinte lehetetlen beskatulyázni: sokkal többet foglal magában, mint a zeneszerzést: előadást és a vokális improvizáció egyszerre. Az Anthropologies Imaginires kiszámíthatatlan, egyszerre tradicionális és meghökkentő, humoros és komoly.

 

A koncert második felében Dharmoo az egyik legjobb hazai kórussal, a Soharózával improvizál, többszólamra.

A koncertet 18:00 órától műhelyfoglalkozás előzi meg az előadó vezetésével, amelyre várják az énekelni szerető közönséget.

GABRIEL DHARMOO ÉS A SOHARÓZA
A képzelet zenei antropológiája – vokális koncert
(január 19., csütörtök, 19:30 – Magyar Zene Háza – Koncertterem)

Kurátorok: Gabriel Dharmoo, Horváth Balázs
Előadók: Gabriel Dharmoo, Soharóza
Támogató: NKA
További részletek a fesztivál oldalán.
FB event itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr1518025396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása