Boldog kínai új évet, avagy a Holdbéli nyúl rejtélye

Nyakunkon a nyúl éve, úgyhogy itt az ideje utánajárnunk, miért szerepel számos nép mítoszában egy tapsifüles, aki a Holdon él.

Ismeritek a viccet nyuszikáról, aki felment a Holdra egy mozsárral? Nem? Nos hát, nem is ismerhetitek, hiszen valójában egy a nyugati kultúrkörben kevéssé elterjedt legendáról van szó, ami bizonyos változataiban ráadásul nem is annyira vicces. Kezdjük azonban a jó hírrel: a kínai horoszkóp szerint 2023, vagyis a Nyúl éve békés, gyümölcsöző időszakot hoz majd a harcos Tigris után, amely 2022-t uralta. Tény, hogy a nyuszi általában a szelídséget, a termékenységet, a puhaságot szimbolizálja számunkra (noha aki megpróbálkozott valaha a tartásukkal, az valószínűleg tisztában van vele, hogy valójában roppant agresszív kis fenevadak): például a görög mitológiában a nyúl Aphrodité kísérő állata, számos ókori ábrázoláson fügét illetve szőlőt csipeget boldogan a szerelem istennőjének lábainál. Itt máris egy érdekes kapcsolódási ponthoz érkeztünk a nyugati és a keleti kultúrkör legendái között, ugyanis a kínaiak szintén egy istennő mellé helyezik a nyulat: Chang’e (magyaros átírásban Csang-o) a Hold istennője, aki (büntetésből -e vagy önfeláldozásból, ez nem teljesen világos) ezen a kihalt égitesten él szolgája, a Jáde-Nyúl társaságában. Ez a különleges nyúl folyamatosan egy mozsárban keveri az élet elixírjét az istennő számára. A japán illetve koreai verzió szerint a nyuszi édes rizssüteményt kavargat ebben a bizonyos mozsárban, ez sem kevésbé vonzó elmélet (pláne ha tudjuk, hogy a rizses nyalánkság valójában a hosszú élet szimbóluma ezekben az országokban).

ke_pernyo_foto_2023-01-19_16_34_46.pngJáde nyúl formájú lampionnal köszöntik a kínai új évet – Fotó: Choo Yut Shing

A kissé szürreális távol-keleti mítosz akkora visszhangot vetett a kollektív amerikai pszichében, hogy 1969-ben az Apollo 11 Holdra szállásakor az alábbi párbeszéd hangzott el a központ és a legendás űrhajós, Buzz Aldrin között:   

,,Houston: Egy ma reggeli szalagcím szerint figyelnetek kéne, hátha találtok ott egy gyönyörű nőt meg egy óriásnyulat. Ősi kínai legenda, mely szerint Chang-o már vagy 4000 éve él a Holdon büntetésből, mert ellopta férjétől a halhatatlanság elixírjét. Egyetlen társa az óriásnyúl, őt könnyű lesz észrevenni: mindig a hátsó lábain áll egy fahéjfa árnyékában. A nyúl neve ismeretlen.

Buzz Aldrin: Oké. Figyelni fogunk a nyuszilányra.”

Nem tudhatjuk, a rejtélyes füles milyen mértékben járult hozzá az Apollo-küldetés sikeréhez, annyi azonban bizonyos, hogy a Jáde-Nyulat Kínában jótevőként tisztelik az emberek, hiszen gyógyítóként lépett fel az ország egyik válságos időszakában. A Csing-dinasztia idején, valamikor az 1600-as években súlyos pestisjárvány kínozta Pekinget, és a nép már-már elveszítette a reményt. Csang-o istennő ekkor leküldte a Földre szolgáját, a Jáde-Nyulat, azzal a megbízással, hogy gyógyítsa meg az embereket, és mentse meg a járvány sújtotta Pekinget. Az égi nyúl így is tett, a nép meggyógyult, és még sokáig hálásan emlegette a holdbéli nyúl jótetteit. Ennyi tanulságos, szép történet hallatán jogosan fölmerülhet bennünk a kérdés: vajon tényleg lakik egy nyúl a Holdban? Nos, a tudomány szerint a kráterekkel szabdalt égitesten fölfedezhető nyúl alakzat valójában egyfajta pareidolia, illuzórikus érzet, hasonló ahhoz, ami az égen átfutó felhők láttán fog el bennünket, ahogy különféle formákat, emberek vagy állatok képét véljük felfedezni bennük. Ettől függetlenül a holdbéli nyúl nem csupán kínai találmány, hiszen a mexikói kultúrában is vannak gyökerei. Egy azték legenda szerint Quetzalcóatl isten éhező öregember alakjában járta a Földet, de senkit nem talált, aki élelemmel kínálta volna. Egy nyuszi volt az egyetlen, aki fölajánlotta saját magát az öregembernek eledelül. Az istent annyira meghatotta a kis állat önfeláldozó gesztusa, hogy a nyulat felvitte a Holdra, ahonnan az emberek mindig láthatják az alakját, és példát vehetnek önzetlen cselekedetéről.

Akárhogyan is került ez a jobb sorsra érdemes tapsifüles a Holdra, az mindenesetre tény, hogy az égi nyúlnak 2023-ban, a Nyúl évében is szép számmal adódnak majd feladatai a Földön, akár a gyógyítás, akár az emberek jobb belátásra bírásának terén. Mi pedig azzal segíthetjük elő a kínai újév szerencsés indulását, hogy készítünk egy ínycsiklandóan finom újévi rizstortát, azaz nian gao (mochi) süteményt. Ennek elfogyasztása közben pedig nemcsak az tölthet el bennünket örömmel, hogy valószínűleg a japán illetve koreai holdbéli nyuszi is valami hasonlót kotyvaszt éppen a mozsarában, hanem az is, hogy ily módon már jó előre biztosítottuk a magunk számára az új évhez szükséges energiák nagy részét (legalábbis ami a kalóriákat illeti). Boldog kínai új évet tehát mindenkinek!      

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr9418029984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása