Egy rettegett népbetegség: a fülzúgás

Szinte bármi okozhatja, gyógyítani alig lehet, ennek ellenére vannak megoldások a tünetek enyhítésére.

Sylvester Stallone, Steve Martin, Ronald Reagan, Keanu Reeves, Bono, Bob Dylan, Barbra Streisand – csak néhány ismert név azok közül, akik fülzúgásban szenvednek. Persze a tinnitus néven ismert tünet a színészek és zenészek körében nem véletlenül olyan gyakori, hiszen ők fokozott hanghatásoknak vannak kitéve. Míg a zenészek hallását az erősítők és a dobok károsítják, addig a színészek – elsősorban az akciófilmek szereplői – gyakorta játszanak olyan jelenetekben, ahol robbantanak, lőnek, rombolnak – és gondolhatnánk, hogy ez csak film, de a vaktölténynek is van hangja, és a pirotechnikai eszközök használata, bár jó eséllyel nem okoz igazi károkat, de erős hanghatással jár. Ronald Reagan sem amerikai elnökként, hanem még színészként, cowboyszerepekben tett szert erre az évtizedeken át, vagy soha nem múló rendkívül kellemetlen tünetre, és Stallone is munkahelyi baleset következtében szenved fülzúgástól – a Copland című filmben ezt be is építette az általa megformált karakterbe. De a fülzúgásért csak egy kis százalékban felelősek az erős hanghatások, a Semmelweis Egyetem kutatásából kiderül, hogy a jelenség hátterében fülészeti, idegrendszeri, érrendszeri, belgyógyászati, váz-izomrendszeri és még számos probléma állhat. A tinnitus sokszor a hallás romlásával kezdődik, és leggyakrabban a 40-60 éves korosztályra jellemző panasz – megdöbbentő adat, hogy a népesség átlagosan tíz-tizenöt százalékát érinti. 

fmrtuebersicht.jpegKépalkotó diagnosztika segíti a fülzúgás hátterében meghúzódó idegrendszeri problémák kiderítését – forrás

Az állandó vagy alkalmi hangélmény nem csak zúgás, lehet sistergés, sípolás, csengés vagy morajlás, sőt, kattogás, egy olyan hangérzet, melyet a beteg külső hanginger nélkül is érzékel. Dr. Bencsik Beáta adjunktus, a Semmelweis Egyetem fülzúgás ambulanciájának vezetője szerint a szimptóma megjelenésétől számított első három hónap az akut időszak, mely során a kötelező hallásvizsgálat mellett szakmai protokoll szerinti kivizsgálás és többnyire a szakmai ajánlás szerinti gyógyszeres kezelések kezdődnek. Ez idő alatt a háttér okok és társbetegségek feltárása a cél, mely eredmények segítenek a további terápia meghatározásában. Három hónapon túli időszakban a további kezelési módszerek finomítása történik, folyamatosan kontrollálva ezek hatékonyságát. Életvezetési tanácsok mellett a pszichoterápia is szakmai ajánlás, mert a fülzúgás megjelenésével a legtöbb esetben szorongás, akár depresszió is együtt járhat.

Mivel a tünet igen zavaró, az érintettek óhatatlanul szoros figyelemmel kísérik annak alakulását. Azonban ez egy ördögi kör, hiszen minél jobban figyel rá, annál jobban felerősödik a tudatában, ami komolyan ronthatja az életminőséget. Hazánkban egyedülálló módon a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika Fülzúgás Ambulanciáján működik egy csoportterápiás lehetőség, ahol fülzúgásban szenvedő betegek kaphatnak pszichés támogatást annak érdekében, hogy elviselhetőbb legyen számukra a kellemetlen hangélménnyel való együttélés. Az életminőséget javító, kiegészítő kezelés, amelyet dr. Szigeti F. Judit vezet, relaxációs gyakorlatokból, valamint a figyelem és a gondolkodás áthangolásából áll. Az egy éve tartó programban részt vettek többsége arról számolt be, hogy a héthetes folyamat befejeztével könnyebben megbirkózik a fülzúgással együtt járó szorongással, kétségbeeséssel, és ez a résztvevők ötvennégy százalékánál mérőeszközökkel is igazolható.

A fülzúgástól szenvedők gyakran visszahúzódó életet élnek, nem járnak moziba, kirándulni, kerülik a társaságot, ezzel viszont saját magukat zárják ki olyan programokból, amelyek jótékonyan hatnának az életükre. A csoportos foglalkozás egyik nagy előnye, hogy a páciensek felismerik, nincsenek egyedül, másoknak is hasonló problémáik vannak, azaz normalizáló hatása van a kezeléseknek, ez pedig jelentős életminőség-javulást eredményez.

A pszichoterápia természetesen nagy segítség, de amennyiben a tüneteket nem lelki eredetű probléma okozza, végleges és megnyugtató megoldást csak az szervi okok felderítése és megszüntetése hozhat. A világ számos pontján kutatják ennek a rendkívül kellemetlen betegségnek a gyógymódját, számos pozitív eredményt hozó gyógymód is létezik, pl. hiperbár terápiával is értek el sikereket, de mivel a tinnitus okai rendkívül változatosak lehetnek, így a gyógymód is szinte minden esetben egyedi. A Semmelweis Egyetem kezdeményezése azért is rendkívül hasznos, mivel a betegek a közösségben a tapasztalataikat is megoszthatják, nem csak a reménybeli vagy sikeres gyógymódokkal kapcsolatban, de a betegek elkeseredett gyógyulni vágyását gátlástalanul kihasználó kuruzslókról is hasznos információval láthatják el egymást. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr6718105302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása