Téged is érinthet: az alagút-szindróma

Különösen az on-line játékosok körében terjed egyre jobban ez a fájdalmas, sőt gyakran munkaképtelenséget okozó mozgásszervi probléma.

A tünetek leggyakrabban az ujjak zsibbadásával jelentkeznek, először napközben, később éjszaka is állandósulhat a zsibbadás, majd fájdalommá erősödik. Az ujjak és a tenyér elerőtlenedése kísérheti, később nemcsak fájdalom és zsibbadás jelentkezik, de a tenyér izmai is sorvadni kezdenek, a tenyérpárna lötyögős lesz, a szorítóerő csökken és a kéz egyre ügyetlenebbé válik.

median-nerve.jpegForrás: Wikipédia

Az okok hátterében állhatnak hormonális és egyéb problémák is, pl. cukorbetegség, de az esetek nagy százalékában a számítógép-használat a felelős. Maga a betegség lassan, folyamatosan alakul ki, de előfordulhat, hogy a tünetek hirtelen jelentkeznek egy nagyobb megerőltetést vagy sérülést követően. A kézkímélő életmód nehezen kivitelezhető, így az alagút szindrómával kapcsolatban a prevenció meglehetősen nehézkes, de sokat segíthet, ha a tünetek észlelésekor orvoshoz fordulunk, így megakadályozhatjuk, hogy a betegség olyan szintig súlyosbodjon, amikor az idegek visszavonhatatlanul károsodnak, és műtéti beavatkozás szükséges.

De mi is történik a valójában? A alagútnak nevezett csőben az inak között futnak az erek és az idegek, így amikor ebben az alagútban gyulladás, vagy duzzanat keletkezik, ez a szűk csatorna összenyomódik és nyomni kezdi az ereket és az idegeket, ezért jelentkezik zsibbadás és fájdalom. Ha munka közben fokozott igénybevételnek van kitéve a csukló vagy a könyök, például vibráció, vagy számítógépes játékok estén, ez az idegek károsodását okozhatja.

Ma már számos, gyógyszeres és műtéti eljárás létezik amelyik a problémát enyhíteni tudja, vagy teljesen megszünteti, a lényeg az, hogy a kezdeti tünetek észlelésekor forduljunk orvoshoz. Vigasztalásképp álljon itt néhány név a közismert alagút-szindrómában szenvedők közül: Brooke Shields, Jessica Alba, Matthew Perry – ők mindnyájan a túlzott számítógép használatot, Perry pedig kifejezetten az on-line játékokat tette felelőssé a problémáért. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr718113096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása