Szexipari erőszak vs. barokk brutalitás

A pornófilmekben úgy ábrázolják a bántalmazást, mintha az a szex szükséges velejárója lenne. Az Égi bűnök c. kiállítás Rubens-t idéző képei erre hívják fel a figyelmet. 

rape_of_oreithyia_2023_acrilyc_on_canvas_printed_towel_120_180cm_70_140cm.jpgBenyovszky-Szűcs Domonkos: Orithye elrablása (részlet)

Benyovszky-Szűcs Domonkos kiállítása a Faur Zsófi Galériában az esztétizált, láthatatlan erőszak formáira és terjedésére hívja fel a figyelmet. A tárlat középpontjában olyan erőszakkal átitatott elemek állnak, melyek nemcsak az elnyomáshoz, hanem annak rendszerszintű újratermeléséhez is hozzájárulnak.

A képzőművésszel Kalmár András beszélgetett a Trend FM 94.2-n hallható Kapcsolódjunk! c. műsorban 2023. augusztus 30-án:

Tradicionálisan ezek a jelenségek „cenzúrázva” érkeznek hozzánk: az erőszak romantikus vagy erotikus ábrázolása révén. Az erotizált és sokszor esztétizált bántalmazás a pornóiparnak is kiemelkedő terméke, melyhez hasonló témákat tömegesen találunk a görög és római mitológiában.

Ezen történeteket Peter Paul Rubens barokk festőművész újfajta érzékiséggel mutatta be, melynek esztétikája a kiállításon párbeszédbe kerül az ezredfordulóra jellemző „feature” pornófilmek vizualitásával. Erre a kulturális közegre utal a kiállítás címe is, Ovidiustól kölcsönözve: Caelestia Crimina – Égi bűnök.

A kiállítás nem keres felelősöket, nem hibáztat, nem stigmatizál, csak egy széles körben elterjedt és elhallgatott jelenségre hívja fel a figyelmet a kortárs képzőművészet eszközeivel. A festmények és risoprintek mellett a minket körülvevő, domesztikált bántalmazás analógiájára egyes művek lakástextilek (törülköző, díszpárnahuzat) formájában is teret kapnak a kiállítótérben, akár megvásárolható, hazavihető formában.

A kiállítás részeként adománygyűjtéssel kívánják támogatni a nők elleni erőszak területén jogvédő, segítő, kutató és köztudatformáló tevékenységet folytató Patent Egyesületet.

Benyovszky-Szűcs Domonkos: Caelestia Crimina – Égi bűnök

Megnyitó: 2023. szeptember 6., szerda, 19h
Helyszín: Faur Zsófi Galéria
1114 Budapest, Bartók Béla út 25.
A kiállítás megtekinthető szeptember 29-ig minden hétköznap 12:00-18:00 között.

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr8618206507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása