Kik lesznek a zenés műfaj leendő csillagai?

Megmutatta magát az SZFE harmadéves operett-musical osztálya.

Szeptember elején a Nagymező utcában rendezett Operett Forgataggal a nagyközönség előtt is megnyitotta új évadát a Budapesti Operettszínház. Az eseményen számos érdekes program és koncert volt látható, mások mellett a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves operett-musical szakos hallgatóinak műsora is. Hosszú kihagyás, tizenhat év után 2021-ben újra operett-musical szakot indított az SZFE. Kerényi Imre 2005-ben végzett osztálya volt korábban az utolsó, amely ennyire konkrétan szakosodott, specializálódott a hazai színházi életben akkor és most is megjelenő szakmai igény kielégítésére, a jó néhány színházban máig jelen lévő űr betöltésére. A kétezres évek közepe óta ugyan rendszeresen képeztek zenés színészeket, ellenben olyan művészek, akik még ennél is alaposabban elmélyedtek az operett és a musical játszás, a műfajok és a stílusok ismeretében, és birtokukban volt az ehhez szükséges magas szintű énektechnika is, talán ritkábban kerültek ki az Egyetemről mint azelőtt. Ők is leginkább a felsőfokú képzésük évei után, vagyis már a gyakorlatban tettek szert ezekre az ismeretekre. A jelen írásnak nem célja, hogy válaszokat keressen a kérdésre, miszerint miért nem képeztek operett-musical szakos színművészeket másfél évtizedig az SZFE-n, miközben az összes vidéki színház és jó néhány fővárosi is kivétel nélkül, évadról évadra több alkalommal is premiereket tart mindkét műfajból. Inkább érdemes érdeklődéssel fordulni a Kiss-B. Atilla osztályvezető és Homonnay Zsolt társosztályvezető irányításával dolgozó operett-musical osztály legutóbbi megmutatkozása felé.

szfe_harmade_vesek_oszta_ly.JPG

A fiatalok már eddig is részt vettek több színházi bemutatóban, jó részük az egyetemi tanulmányaik előtt is állt színpadon. Legutóbb például, immmár egyetemistákként, a 10. Színházi Olimpia és a MITEM keretében, a Vidnyánszky Attila rendezte Madách Projektben voltak láthatók a Hajógyári-szigeten, de egyikük-másikuk korábban SZFE sanzon versenyén és a Versünnepen is szép helyezéseket ért el. A növendékek osztályfőnöke Kiss-B. Atilla, az Operettszínház főigazgatója, társosztályfőnökük Homonnay Zsolt, aki Földes Tamással és Tassonyi Zsolttal oktat nekik prózai és zenés színész mesterséget, Nádasi Veronika zenés színész gyakorlatot és musical éneklést, Szilágyi Enikő irányításával pedig nemrég versekkel és sanzonokkal foglalkoztak. A szeptember elején megrendezett Operett Forgatagon olyan műfajokkal léptek a közönség elé, amelyek egyetemi tanulmányaik lényegét képezik, vagyis leginkább musicaleket, operetteket énekeltek, de népdalokat és sanzonokat is előadtak. A programjukat a lányok népdalcsokra nyitotta, amit Nagy Alma Virág és a Góbé Együttes állított össze számukra, és professzionális énekkarokat megszégyenítő módon, egységesen, talán egyetlen tévedéstől eltekintve pontos és precíz belépésekkel vonták magukra a figyelmet. Elismerésre méltó, hogy amikor közösen énekeltek, a növendékek hangzása homogén, kiegyenlített volt, igazi kamaramuzsikának tűnt, ahol egymásra figyelve, és egymás szólamait tiszteletben tartva, érett zenei intelligenciával szólaltak meg. Ez egyébként is jellemző volt a műsorukra, vagyis hogy minden dalt és duettet nagy fokú zenei kulturáltsággal adtak elő. Nem keresték a hatásvadász gesztusokat, és ezt láthatóan a közönség is rokonszenvvel fogadta.

A népdalcsokor után a Vörös Pimpernel című népszerű musical duettjei hallhatták a nézők, akik Antalovics Péter és Bartus Bertalan kettősében két különböző férfi karaktert láthattak, mindkét színésznövendék láthatóan törekedett arra, hogy a saját adottságaira és személyiségére illessze a számot. Az ezt követő duettben Nagy Jancsó Júlia magvasan csengő énekhangja, Bayer Fruzsina mély érzelmeket kifejező mezzoszoprán hangszínével párosult. Vajda Zoltán Richárd érett, bársonyos, férfias hangja szinte hiánycikk a hazai musical színpadokon, Tassonyi Balázsnak pedig – felfelé könnyen nyíló matériáját hallva – nem sok gondja lesz a magasságokkal, és ez később számos szerep birtokbavételét megajánlja számára a pályán. Szabó Cintia és Lipics Franciska után Szalay Ágnes, Árki Lili Katalin, Tóth Norbert, Péntek Fanni és Kertész Nóra énekeltek francia sanzonokat, vidáman, keserédesen, Tóth Norbert pedig autentikus francia kiejtésével és színészi játékával néhány percre elhitette, hogy nem is Pest belvárosában, hanem a Szajna-part környékén járunk. A program végén a nemrég Homonnay Zsolt által rendezett Mária főhadnagy című operettből adtak elő részleteket Vajda Zoltán Richárd és Fogl Noémi, Tóth Norbert és Rácz-Almási Vivien – akit szívesen láttam volna szólóban is –, valamint Bartus Bertalan és Szabó Cintia.

S bár az operettek talán kevésbé kaptak helyet az SZFE harmadéves operett-musical szakos színésznövendékeinek Nagymező utcai műsorában, annyi bizonyos, hogy néhány ifjú trónkövetelő komoly esélyekkel indul el színészi pályáján.

Oláh Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr2518235937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása