Selmeczi György, a Nemzet Művésze

Több mint félszáz magyar filmzene, köztük a Megáll az idő, számtalan opera, musical, avantgárd kompozíció és egyházzenei mű fűződik a nevéhez.

Selmeczi_Gyorgy_Foto_ Hives_JánosSelmeczi György – Fotó: Hives János

Selmeczi György zeneszerző, zongoraművész, karmester nem szereti az „Erdélyezést”, a közös Kárpát-medencei kulturális egységben hisz. Ötévesen kezdte a zenetanulást szülővárosában Kolozsváron, majd Bukarest, Budapest és Párizs következett. A kolozsvári Állami Magyar Színház karmestereként és zeneszerzőjeként számos rádió- és televíziófelvételt készített, megalakította és vezette a Miskolci Új Zenei Műhelyt, ezt követően pedig a Miskolci Nemzeti Színház zeneigazgatója lett. A Kolozsvári Magyar Opera megbízott művészeti vezetője. Számos színpadi és filmzenét komponált, több operát és musicalt is szerzett, operákat és operafilmeket rendezett, de jelentős az egyházzenei munkássága is. A Nemzet Művésze kitüntetés kapcsán kérdezte őt Kalmár András:

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr1618251191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása