Egyre több fiatalt érint a középkorúak rettegett betegsége

A vastagbélrák sajnos egyre gyakoribb a huszonévesek között, ugyanakkor jól szűrhető és megelőzhető betegségről van szó. Dr. Schwab Richárddal beszélgettünk.

girl_cancerFotó: lisa runnels/Pixabay

Ma már tudjuk, hogy az emberi szervezetben élő baktériumok ökoszisztémákat alkotnak, ez a mikrobiom. Ilyen ökoszisztéma van a bőrünkön, a szájüregben és a bélrendszerben is. A velünk és bennünk élő baktériumok jeleket küldenek arra vonatkozóan, hogy mit együnk, mit igyunk, hogy hogyan érezzük magunkat. Viszont azok a baktériumok, amelyek nem tudják az akaratukat kommunikálni, kipusztulnak a bélflórából, mert a gazdaszerv nem azt a tápanyagot fogyasztotta el, amelyek életbenmaradásukhoz szükségesek lettek volna. A mikrobiom és az életmódunk tehát szoros kapcsolatban vannak az emberi anyagcserével, és a gyulladásos, daganatos betegségekkel. 

Mi okozza a vastagbélben a polipok, daganatok kialakulását, és mit tehetünk azért, hogy megelőzzük a folyamatot? Hogyan vehető időben észre a vastagbélrák? Kik azok, akik veszélyeztetettebbek és miért érinti ez a probléma egyre jobban a fiatalokat?

Dr. Schwab Richárd gasztroenterológussal Kalmár András beszélgetett:

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr5918255803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása