Újra Budapesten Picasso múzsája

Françoise Gilot megannyi szállal kötődött Magyarországhoz, regénybe illő életének legfontosabb műalkotásait most a Műcsarnok tereiben csodálhatjuk meg. 

Az idén, 101 éves korában elhunyt Françoise Gilot igazi művész felmenőkkel büszkélkedhetett: ősei a 19. században neves divatszalont vittek, és többek között III. Napóleon feleségét öltöztették. Inspirációért sem kellett nagyon messzire visszamennie az időben, a kis Françoise édesanyja ugyanis művészettörténetet, kerámiakészítést és festészetet tanult.

A szigorú atya azonban más mederbe akarta terelni kislánya jövőjét, ezért először is jobbkezességre szoktatta a gyermeket, majd később ragaszkodott hozzá, hogy Françoise jogot tanuljon az egyetemen. Ahogy az már lenni szokott, a tiltott gyümölcs csak egyre édesebb lett, és minél inkább igyekezett az apa a jogtudományok felé terelni a lányt, ő annál dacosabban festett. Nem is akárhogy! Hamarosan azonban a német megszállás gyökeresen megváltoztatta Párizs életét, Françoise pedig az elsők között volt, akik kifejezték ellenállásukat a Diadalívnél tartott tüntetésen. Ezt követően a hatóságok letartóztatták, majd megfigyelés alá helyezték. A lány egy darabig ímmel-ámmal folytatta egyetemi tanulmányait, majd nem törődve az atyai fenyegetésekkel 1941-ben végleg otthagyta a jogot, és a festészetnek szentelte magát. Érdekesség, hogy kezdetben egy menekült magyar festőtől, Rozsda Endrétől vett órákat. Első találkozása Picassóval 1943 nyarán teljesen véletlenül következett be: egy kis helyi étteremben pillantotta meg a férfit, ahol Picasso éppen akkori szeretőjével, a szürrealista fotográfus Dora Maar-ral ebédelt. Ezt követően Picasso meghívta Françoise-t a stúdiójába, ám először úgy tűnt, csupán kollegiális érdeklődés köti össze a két festőt, a hatvanas éveiben járó Picassót, és a mindössze 22 éves Françoise Gilot-t. 1944 telén aztán hivatalosan is egy pár lettek, noha a köztük lévő korkülönbség sokakat meghökkentett.

picasso_capa.jpeg

Robert Capa: Picasso az élettársával, Françoise Gilot-val és az unokaöccsével, Javier Vilato-val a tengerparton. Golfe-Juan, Vallauris, Franciaország, 1948. augusztus © International Center of Photography/Magnum Photos – Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

A háború befejeztével magánéletük akár nyugalmasabbra is fordulhatott volna, azonban Picasso csapodársága kikezdte Françoise türelmét: a festő több más barátnőt is tartott, többek között a már említett fotográfus Dora Maar-t, illetve egyik kedvenc modelljét, a fiatal Marie-Thérèse Walter-t. Françoise az elkövetkező években két gyermeknek adott életet, és a festést is tovább folytatta, akkori stílusát leginkább a háború utáni ún. párizsi iskola követőjeként lehet meghatározni. 1952-ben sikeres kiállítása nyílt Párizsban, Picasso azonban egyre inkább elhanyagolta őt, és kevéssé csinált titkot újabb és újabb afférjaiból. 1953-ban aztán Gilot bejelentette Picassónak, hogy végleg elhagyja őt, amit a festő igencsak hitetlenkedve fogadott. Szent meggyőződése volt ugyanis, hogy tőle a nők képtelenek elszakadni, azonban Françoise nem hiába volt már kisgyermekként is rendkívül önfejű: ezúttal is keresztülvitte a szándékát. Egészen 1964-ig ettől függetlenül jó viszonyban maradt Picassóval, két gyermeke apjával, majd ‘64-ben megjelentette Life with Picasso című könyvét, amit a festő sosem tudott megbocsátani neki, és emiatt még a Gilot-tól született gyermekeivel, Paloma és Claude Picassoval is megszakított minden kapcsolatot. Françoise búslakodás helyett 1970-ben férjhez ment a járványos gyermekbénulás elleni vakcina kifejlesztésével hírnevet szerzett Jonas Salk-hoz, akivel harmonikus házasságban élt a férfi 1995-ben bekövetkezett haláláig. Gilot-nak a szakításukkor azt mondta Picasso, hogy az emberek sosem lesznek rá kíváncsiak saját maga miatt, azonban ebben tévedett: Françoise a Dél-kaliforniai Egyetemen tartott kurzusokat, kiadott egy új könyvet, jelmezeket és díszleteket tervezett, képei pedig keresettek lettek az egész világon. 2021 májusában a Paloma gitárral című festményét 922 ezer fontért, azaz közel 373 millió forintért vásárolták meg. A Műcsarnokban december 8-án kiállítás nyílik az idén júniusban, 101 évesen elhunyt művész tiszteletére. A Felszálló Főnix névre keresztelt tárlat nyolc évtized munkásságát mutatja be, miközben egy sokoldalú és nyitott személyiséget ünnepel, aki nem hagyta magát háttérbe szorítani. A tárlat az egykori tanárról, Rozsda Endréről is megemlékezik, hiszen Gilot az ő emléke révén szívesen volt jelen a magyar művészeti színtéren, ennek egyik bizonysága, hogy a kiállítás anyagának gerincét magyar magángyűjteményekből kölcsönzött művek alkotják. A művész 100. születésnapján a Várfok Galéria rendezett retrospektív kiállítást munkáiból, egyébként Európában itt található a Gilot elérhető alkotásainak legnagyobb gyűjteménye.

2016-ban Gilot egy interjú során úgy nyilatkozott, nem hisz abban, hogy a nők sorsa a belenyugvás lenne. ,,Miért kellene, hogy így legyen?” - mondta. Élettörténete egy 1996-os filmet is inspirált, melynek címe Túlélni Picassót. Gilot azonban nemcsak túlélt, hanem rendíthetetlen munkával és tenni akarással megmutatta, hogy egy nő nem csupán múzsaként lehet érdekes az utókor számára, hanem alkotóként is példát mutathat az elkövetkező nemzedékeknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr1018271669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása