Eötvös Péter 80

Január 2-án ünnepli 80. születésnapját a világhírű magyar zeneszerző, karmester és pedagógus.

eotvos_c_csibi_szilvia-e1638911977521.jpeg

Eötvös Péter – Fotó: Csibi Szilvia

Az 1944-ben Székelyudvarhelyen született művészt a XX-XXI.század egyik legmeghatározóbb zeneszerzőjeként tartják számon. A Kossuth-díj mellett számtalan magas rangú nemzetközi kitüntetésben részesült, megkapta a Goethe-nagydíjat és a Royal Philharmonic Society zenei díját is.

Rendszeresen vezényli Európa legnagyobb zenekarait, többek között a Berlini-, a Müncheni-, a Londoni-, a Los Angeles-i és a Bécsi Filharmonikus Zenekart, a Royal Concertgebouw Zenekarát, rendszeresen fellép a legnagyobb rádiózenekarok dirigenseként.

A világ egyik legismertebb kortárs operaszerzőjeként jegyzik, decemberben mutatta be a Magyar Állami Operaház tizenharmadik, Valuska című operáját, amely az első volt, amely magyar nyelven íródott.

Eötvös Péter a Valuska próbáján – Fotó: Tenger MédiaEötvös Péter a Valuska próbáján – Fotó: Tenger Média

1991-ben Magyarországon megalapította a Nemzetközi Eötvös Alapítványt, 2004-ben pedig az Eötvös Péter Kortárszenei Alapítványt, amelyek ösztöndíjjal, továbbképző kurzusokkal támogatják fiatal zeneszerzők és karmesterek pályakezdését. Az évente több alkalommal megrendezett mesterkurzusokra a világ minden tájáról érkeznek fiatalok, akik számára az itt töltött néhány nap felér sok-sok év szakmai tapasztalatával.

Eötvös Péter a berlini Művészeti Akadémia, a budapesti Széchenyi Művészeti Akadémia, a drezdai Művészeti Akadémia, valamint a svéd Királyi Akadémia tagja.

Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében az UMZE kamaraegyüttes ad koncertet a Maestro tiszteletére január 27-én a BMC koncerttermében.

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr7618293363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása