Lehet-e környezetbarát az előadóművészet?

Az ökológiai fenntarthatóság és a színpadi műfajok megannyi válfaja nem járnak kéz a kézben, pedig talán érdemes lenne megpróbálni... Ha van rá ötleted, jelentkezz!

comedy-tragedy-masks-art-theatrical-acting-d564d6d737671c0e00cdfd129b7e05f6.jpeg

A RE-IMAGINE Green Art Practices on the Margin projekt az Európai Unió Kreatív Európa programja által támogatott úttörő európai együttműködési kezdeményezés, amely az előadóművészeti ágazat zöld átalakítására összpontosít a balkáni régióban és Közép-Európában, ahol a zöld átállás még mindig a kezdeti stádiumban van. A négy különböző országból érkező szervezet partnerségében megvalósuló projekt munkájában magyar részről a Pro Progressione vesz részt.

A projekt kétéves megvalósítási időszaka alatt az előadó-művészeti szervezetek társadalmi szerepének újradefiniálására törekszik: ezek a szervezetek ugyanis a környezeti változások előmozdítói lehetnek azáltal, hogy saját készségeiket, képességeiket, folyamataikat és erőforrásaikat fejlesztik és erősítik többek között az olyan témákkal kapcsolatban, mint a CO2-kibocsátás csökkentése és a környezettudatos előadóművészeti produkciók létrejötte, megszerzett tudásukat pedig a területen dolgozó többi szakember számára is szeretnék átadni a projekt különböző alkalmain.

E cél elérése érdekében a projekt konzorciuma egy átfogó rezidenciaprogramot hirdet RE-IMAGINE Green néven: a program négy ötnapos rezidenciát foglal magában - minden partnerországban egyet. A program a tervek szerint átfogó ismeretekkel és készségekkel ruházza fel a résztvevőket a klímatudatosság terén, de abban is segíti a rezidencia résztvevőit, hogyan tervezhetnek és valósíthatnak meg ökológiailag is fenntartható előadóművészeti projekteket.

A rezidencia résztvevőinek kiválasztása egy 2024. február 10-ig elérhető nyílt felhívás keretében történik, amelyre a konzorcium a független szcénából érkező szervezetek, kollektívák vagy informálisan együttműködő csoportok még korai fejlesztési szakaszban lévő projektötleteit várja. A pályázóknak a jelentkezés során két képviselőt kell megjelölniük (egy producerből és egy művészből álló rezidencia-tandemet), akik minden egyes rezidencián részt vesznek majd és együtt dolgoznak a pályázatra benyújtott projektötleten. Az előre meghatározott kritériumok alapján a konzorcium tagjai 12 tandemet választanak ki - partnerországonként hármat -, amelyek részt vesznek a programban. A részvétel minden költségét a projekt fedezi majd.

Ami a jelentkezési folyamathoz kapcsolódóan és a pályázók esetleges kérdéseinek megválaszolására a projektpartnerek január 25-ére, közép-európai idő szerint 17 órára egy online tájékoztató eseményt szerveznek. Az esemény részletei itt érhetőek el. 

A teljes pályázati felhívás itt érhető el. 

A rezidenciára ezen a linken lehet jelentkezni.

A RE-IMAGINE projektet olyan szervezetek kezdeményezték, amelyek országukban az elsők között kezdtek el foglalkozni a zöld gondolkodásmód előmozdításával és végrehajtásával a kulturális és kreatív ágazatokban, elsősorban a színház és az előadóművészet területén, és amelyek ma már vezető szerepet játszanak a környezetbarát és fenntartható művészeti produkciók támogatóiként és szószólóiként - Green Art Incubator (Szerbia), Pro Progressione (Magyarország), Lokomotiva (Észak-Macedónia) és Arte Urbana Collectif (Bulgária).

 További információk a projektről itt.

A projekt magyarországi partnere a Pro Progressione. A Pro Progressione missziója, hogy biztosítsa a művészetek átjárhatóságát és hidat képezzen mind a különböző művészeti ágak, mind a társterületek között itthon és nemzetközi szinten egyaránt.

A projekt az Európai Unió Kreatív Európa programjának támogatásával valósul meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr118306345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása