Koreai koprodukcióban készül a Balaton-parti táncrituálé

Bogláron, a Sába ház kertjében kerül sor a legősibb tánc újrateremtésére.

Két nemzetközileg elismert nagyszerű alkotó, KO Jihae táncművész és Batarita táncművész, koreográfus, látványtervező, rendező közös munkájába kapnak betekintést a nézők Balatonbogláron, a Sába-Ház előtti vízparton és Budapesten, a Fugában egy táncrituálé keretein belül, június 7-én és 8-án.

Bataritával, ez esemény megálmodójával Kalmár András beszélgetett a Trend Fm 94.2-n futó Kapcsolódjunk! c. műsorban 2024. május 15-én:

A két alkotó évekkel ezelőtt, egymástól függetlenül elevenítette fel a táncrituálék hagyományát és erejét a világ számos országában előadott, természethez kapcsolódó tér-specifikus előadásaikon keresztül. 2014-ben Szöulban találkoztak először, ahol első ízben osztották meg egymással a színpadot. Majd 2021-ben KO Jihae bemutatkozott a magyar közönségnek is a 7. BODY.RADICAL Nemzetközi Előadóművészeti Biennálé keretein belül. Itt fogalmazódott meg az újabb közös munka igénye is, mely a Koreai Kulturális Központ és az Érintéspont Művészeti Alapítvány támogatásával jött létre.

Az ókorban a tánc a kozmosszal való kommunikáció szent nyelve volt, egy felajánlás, mely spirituális kapcsolatot hozott a közösségbe. A két alkotó a természettel való szoros kapcsolatán keresztül, a FÉNYCSEPP című előadásukkal egy kortárs rituálét tár a nézők elé, sajátos táncnyelvükkel, hangjukkal és hangszereikkel. A harmóniában létező kreatív testek aktívan bekapcsolják a nézőt az előadás és egyben a rituálé folyamatába, elősegítve a belső tánc és a belső hang felfedezését. A résztvevőknek lehetőségük lesz egy mély kapcsolat létesítésére önmagukkal, a testükkel, a környezetükkel, a megjelentekkel és a természettel, egy csodálatos környezetben, a Balaton partján.

A szervezők és a művészek szeretettel várnak minden érdeklődőt június 7-én, pénteken, 19 órakor, Balatonbogláron a Sába-Házba egy felemelő és mély táncrituáléra. Majd Budapesten a Fugába, aztán Amszterdamba, Szöulba és Teguba.

befunky-collage.jpg

KO Jihae táncművész, gyógyító és kutató, aki Amszterdamban él. Interdiszciplináris munkája az idő, a tér és a jelenlét feltárására összpontosít, a testet központi elemként használja egy híd megépítésére, mely a művészet, a gyógyítás és a természet közötti összeköttetést szolgálja.

Dél-Koreában született, ahol már fiatalon elkezdett írni és színházban dolgozni. Később Kanadába és Hollandiába költözött kortárs táncot és koreográfiát tanulni. Mindkét országban diplpmát szerzett a School of Toronto Dance Theatre-ben és a Hogeschool voor de Kunsten-ben (SNDO). Munkái számos országban és fesztiválon bemutatásra kerültek, mint például a LEEUM Samsung Kortárs Művészeti Múzeumban, Koreában, vagy a spanyolországi Masdanzán, továbbá díjat nyert a belgrádi Koreográfiai Miniatűrök Fesztiválján. KO különböző hollandiai és németországi produkciós házakkal működött együtt, mint például a Dansateliers, a Generale Oost és a Kampnagel. Az elmúlt években tovább folytatta térspecifikus kutatásait és rituális előadásokat mutatott be. Érzékszervi mozgás- és energiagyakorlatokat kifejlesztve tanított a Szöuli Buddhizmus Egyetemen és a Koreai Táncterápiás Egyesületben is.

Batarita koreográfus, táncos, jelmez-, fény- látványtervező, színész, rendező, fesztivál igazgató, az Érintéspont Művészeti Alapítvány nagykövete 2000-ben megalapította a Batarita Társulatot. Alkotásai szorosan kapcsolódnak a butoh filozófiájához és  több mint 25 országban turnézott.   Batarita a Magyar Táncművészeti Főiskola koreográfus szakán végzett, nemzetközi koreográfus versenyek nyertese, aki sorra kapta meg a legjelentősebb nemzetközi, kultúrával foglalkozó szervezetek - Asia-Europe Alapítvány (Th), DanceWeb (A), Japán Alapítvány (J), CPI-SIDance (Kor), Royaumont Alapítvány (Fr), stb. - alkotói ösztöndíjait, melyekkel az említett országokban élt. 2006-ban, Bangkokban meghívott vendégművésze volt a thai király születésnapjára rendezett ünnepségnek, később közös darabokat hozott létre Ko Murobushival és Yoshito Ohnoval. 2009-ben rendezőként debütált, majd 3 operát rendzett a Magyar Állami Operaházban. 2012-től nemzetközi koreográfus versenyek zsűrijének tagja. 2013-ban életművéért a "Párhuzamos kultúráért" díjat kapta meg a Mediawave Alapítványtól. Két filmet rendezett. Hét évig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, majd egy-egy szemeszterre a bangkoki Dance Centre School of Performing Arts és a Színház és Filmművészeti Egyetem tanára és vendégprofesszora volt.

KO Jihae & Batarita:
FÉNYCSEPP
A kortárs tánc és a természet találkozása egy táncrituálén keresztül
Előadások Magyarországon:  
2024.06.07.,19:00,  BALATONBOGLÁR - SÁBA HÁZ  (Premier)
2024.06.08., 20:00, BUDAPEST – FUGA

Jelmez: HORNYÁK István
Koreográfia, tánc: KO Jihae, Batarita
Támogatók: Érintéspont Művészeti Alapítvány, Koreai Kulturális Központ

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr9818407491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása