Dupláznak a nagyváradiak a Millenárison

Novák Péter rendezése, az Istenes május 25-én este, Foltin Jolán klasszikusa, a VANmeSE pedig 26-án vasárnap délelőtt látható a Nemzeti Táncszínházban.

Az előadásokról Kerekes Dalmával, a Nagyvárad Táncegyüttes kortárs- és néptánctagozatának vezetőjével Kalmár András beszélgetett a Trend FM 94.2-n futó Kapcsolódjunk c. műsorban 2024. május 22-én:

A Nagyvárad Táncegyüttesé a hétvége a Nemzeti Táncszínházban. Novák Péter Két évvel ezelőtt állította színpadra az Istenes című táncjátékát, amelynek zenéjét a „hangépítész” Kiss ferenc szerezte. Ezt hozta el most a partiumból a Szigligeti Színház kortárs- és néptánctagozata, a darab először látható Budapesten.

Az előadás egy fordított élettörténet dramaturgiáját követve, a temetéstől a születésig, a koporsótól a bölcsőig kíséri végig a lét állomásait. Miként viszonyulunk az elmúláshoz és az öregkorhoz? Mennyire tesz boldoggá a megállapodottság vagy milyenné a magány? Örök érvényűek-e a barátságról, szerelemről alkotott fogalmaink, boldog-e a gyerekkor, s megpróbáltatás-e a születés? A darab a népművészet erdélyi dialektusaiból merítkezik, melyek kivételesen „beszédesek” az emberi kapcsolatok terén, megrendítően jelenítik meg a közösségi, családi, férfi és női viszonyok relációit.

lg-szigligeti_szinhaz_nagyvarad_tancegyuttes_istenes7.jpeg

Gyereknapon, május 26-án vasárnap délelőtt a legendás Kossuth-díjas koreográfus és táncpedagógus, a Nemzet Művésze, a 2019-ben elhunyt Foltin Jolán kortárs veresekre és népzenére komponált, kisiskolás korosztálynak szóló színpadi játékát láthatjuk a Táncszínházban. Az eredetileg 2017-ben bemutatott VANmeSE zeneszerzői között is ott találjuk Kiss Ferencet, de Lázár Zsigmond kompozíciói is megszólalnak az előadásban, amelyet a Szigligeti Színház művészeti vezetője, Novák Eszter újított fel.

Bővebb információ és jegyvásárlás:
Istenes
VANmeSE 

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr4118412355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása