A tajtékzó habokkal is szembeszáll a Kacsakő

Ha minden jól megy, a zenés-irodalmi találkozások Zoltán Áron VerStandUp estjével folytatódnak június 13-án, de a szervezők még várják a Duna jóváhagyását is.

Balogi Virág és Weiner Sennyey Tibor – Fotó:Abari-Tóth László

Balogi Virág és Weiner Sennyey Tibor – Fotó: Abari-Tóth László

Zenészek, költők és más, irodalommal élő megszállottak találkozhatnak egymással és a szentendrei közönséggel minden második csütörtökön a Kacsakő Bisztró irodalmi színpadán. A Weiner Sennyey Tibor Szentendrén élő költő által szervezett előadássorozat a fiatal kortárs szcéna ismert, vagy hamarosan ismerté váló művészeinek közreműködésével jött létre, és elnyerte az Írószövetség támogatását is. 

A programokról, a kortárs irodalmi- és árvízi helyzetről, valamint a hársméztermésről Weiner Sennyey Tibor mesélt Kalmár Andrásnak a Trend FM 94.2-n futó Kapcsolódjunk! c. műsorban 2024. június 5-én:

A Kacsakő Irodalmi Színpad nyári programjai:

Június 13. 19:00-tól! (esőnap június 20.)
VerStandUp - Zoltán Áron önálló estje

Mi haszna a versnek? Miért éri meg az emberiségnek a költészet bonyolult jelenségét évezredek óta fenntartani? Annyi egyszerűbb, kellemesebb vagy látszólag hasznosabb dologgal foglalkozhatunk, miért olvasnánk verseket? Áron közel tíz éve kutatja tudományos igényességgel, hogy miért hat rá különös erővel a lírai költészet. Kutatása részeként indította el VerShaker című YouTube-csatornáját és írta meg doktori disszertációját is. A VerStandUp a humor felszabadító erejével, és személyes történetek intimitásával segít minket eljutni a költészet értelméhez, miközben kortárs és kortalan verseket ismerhetünk meg, Áron hamisítatlan előadói stílusában.
„A VerStandUp olyan, mintha elindulnánk egy hosszú képzeletbeli útra, ami idő közben valóságossá válik. Valahol az úton összetalálkozunk magunkkal és másokkal, elbeszélgetünk magunkban arról, milyenek voltunk, vagyunk vagy lehettünk volna. Áron, mint egy jóbarát kísér minket végig, nem taszigál, csak irányt mutat, közben ízléses humorral elmond néhány érdekességet utunk állomásairól, mint például gyerekkor, anya, összetartozás, haza: Mind egy-egy állomás valahol. Aztán hirtelen tudatják velünk, hogy eltelt egy óra, mi észre sem vettük, olyan, mintha most indultunk volna el... Már nem tudjuk, honnan indultunk és hova érkeztünk meg, mert a lényeg: maga az utazás.” – Nagy Márk, a Radnóti Színház színművésze
Fellépő:
Zoltán Áron, a Vígszínház színésze

Június 27. 18:00 (esőnap július 4.) házigazda: Balogi Virág
Fedon-dalok és Ady-versek

Regős Mátyás (költő) és Vértesi Ferenc (zenész) akusztikus könnyűzenei formációja adja elő Fedon-dalok című műsorát.
Fellépők:
Regős Mátyás, vers és ének
Vértesi Ferenc, gitár
július 11. 18:00 (esőnap július 18.)
Győrffy Ákos & Kobza Vajk: Orfeusz kertjében & Pomona (lemezbemutató)

Győrffy Ákos József Attila-díjas író, költő, a Bajdázó zenekar egyik alapítója, akinek saját formációja a horhos, amely hol egyszemélyes zenekarként, hol két-három taggal kibővülve játszik környezeti zajokkal elegyes ambientet. Kobza Vajk a hazánkban kevéssé ismert középkori, illetve perzsa eredetű pengetős hangszereken játszik két évtizede, úgymint: az úd (arab lant), baglama, pszaltérium, kithara és a koboz. A két előadót összeköti a valóságkutatás, a hétköznapok zaja mögötti csend megtalálása, megragadása, majd elengedése. A zenét és a művészeteket egyetemes mivoltukban szemlélik. Ezen Orfeusz kertjében & Pomona című kislemez bemutató keretében, közös szellemi és zenei utazásuk alkalmával, belső világuk forrásához kapcsolódva fognak törekedni, a mindenben ott létező eredendő megidézésére.
Fellépők:
Győrffy Ákos - kanna, e-gitár, sampler
Kobza Vajk - kithara, úd, baglama

Július 25. 18:00 (esőnap: augusztus 1.)
Költő a szigetről: Farkas Arnold Levente estje

„Arra gondoltam, hogy a versmontázsokról beszélnék, versmontázsokat olvasnék (fel). A dadaizmus talán csak egy művészettörténeti - kamasz - eltévelyedés, de a dadának köszönheti a képzőművészet a montázsokat és a kollázsokat. Gondolhatunk akár Vajda Lajos montázsaira (is). De ez a montázstechnika más művészeti ágakban is jelen vagyon (az eklektika mint építésztörténeti montázs), a zenében és az irodalomban is (például). Film: Final Cut - Hölgyeim és Uraim (Pálfi György).
Tristan Tzara persze azt írja DADA-kiáltványában: ha végtelenül eredeti és elbűvölően érzékeny verset akarsz írni, akkor válassz egy olyan hosszú újságcikket, amilyen hosszú verset szeretnél, vágd szavakra, a szavakat tedd egy kalapba, keverd össze, és amilyen sorrendben kihúzod a szavakat, írd le, kész is a - végtelenül eredeti és elbűvölően érzékeny - vers. Tulajdonképpen nem más ez, mint a kontextus megkavarása. A vers szavakból áll (Chagall szerint, aki festőként csak tudta, hogy van ez). A jelentés mindig a használatban áll.
Az utolsó mondat Wittgensteintől származik. Esztétika és etika lényegében ugyanaz. Ahogy ez is. Tehát: ha mondatokat, mondattöredékeket (motívumokat, színeket, formákat, hangsorokat, képkockákat) a megszokott kontextusból kiragadva más kontextusba helyezünk, új jelentést (és új értelmezést) nyerünk. Minden interpretáció egy interpretáció interpretációja - Montaigne. Úgy is lehet verset írni, hogy kiollózol mondatokat, mondattöredékeket a kollégák könyveiből, majd összeragasztod, mint a mozigépész a csókjeleneteket (Cinema Paradiso).
A csatolmányban lévő verseket a véletlen hívta létre. A véletlen mint esztétikai és etikai katalizátor. Vagy: élt Toronyalján egy szerzetes, aki a megírt és a megírandó könyveket másolja - in saecula saeculorum - az örökkévalóság és az idő között, a véletlen azonban a kezére játszik. Nem különösebben érdekes. Mégis játék. Mégis lehetőség. Mégis harmadik. No.” - vallja a költő.
Fellépő: Farkas Arnold Levente, költő és tanár

Augusztus 8. 18:00 (esőnap aug. 15.)
Shodor Balázs dalkultúra-terjesztő estje - ("nemkoncert")

Tábortüzek és kocsma asztalok mellől mentett, útközben talált dalok egy kopott gitáron átszűrve.
Kötetlenül sodródó, éneklős - beszélgetős emlékezetfrissítés a hatvanas évektől tegnapelőttig.

Augusztus 22. 18:00 (esőnap aug. 29.)
Bék Timur költő és barátai verses-koncertje

A Dibur beg a Döbbieg háromtagú zenés-verses formáció tavaly előtt jött létre a célból, hogy kortárs és klasszikus rockzenék átiratával, dallamos jazzel, saját szerzeményekkel és búgó hangon szavalt meditatív költeményekkel szórakoztassa a nagyérdeműt.
Fellépők:
Nagy Dániel - ének, billentyű
Csabai Sándor István - basszusgitár
Török Péter - cajon
Bék Timur - gitár, vers

A műsorváltozás jogát a szervezők fenntartják.
Médipartner a DRÓT https://adrot.hu/
Támogató a Nemzeti Kulturális Alap.

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr918398739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása