Vegyszerek és mikroműanyagok borítják meg a hormonrendszerünket

Az endokrin környezetszennyezés miatt csökkennek a termékenységi mutatók, egyre több párt érint a meddőség. 

plastic-bottles-microplastic-pollution.jpeg

A statisztikák folyamatosan romlanak, a férfiaknál és a nőknél is egyre csökken a termékenység. A becslések szerint Magyarországon mintegy 300.000 meddő pár él, a jelenség okozója pedig elsősorban az úgynevezett endokrin környezetszennyezés és az ennek következtében kialakuló hormonháztartásbeli problémák. Ezért nagyrészt a mezőgazdaságban használt növényvédőszerek illetve a mikroműanyagok a felelősek, de számos más anyag is működhet ún. endokrin dizruptorként, például a fertőtlenítőszerek vagy a kozmetikumok. Az endokrin dizruptor olyan természetes vagy mesterséges vegyületet ill. molekulát jelent, amely alkalmas a hormonrendszer megzavarására, a legtöbb esetben úgy, hogy azt a szervezet – tévesen - hormonként azonosítja. 

Ma már számos endokrinológiai központ foglalkozik a jelenség kutatásával, azonban a meddőség problémakörét kevesen kezelik sikerrel. A dr. Tüű László professzor által alapított EndoCare Intézet az a hely, ahol kifejezetten olyan pároknak nyújtanak segítséget, akiket valamilyen oknál fogva elkerült a gyermekáldás.

Az intézet társtulajdonosa, Márkus Zsolt mesélt a mindenkit egyre inkább érintő endokrin környezetszennyezés hatásairól Kalmár Andrásnak, a Trend FM 94.2-n futó Kapcsolódjunk! c. műsorban 2024. június 12-én:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr6218431787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása