A trollok a bányába, vagy az Ikeába mennek?

Zordon fjordok vidékére és a tajgák útvesztőibe hív a Budapest Bábszínház új évadának legelső bemutatója, A szomjas troll

Teszárek Csaba - Varró Dániel: A szomjas troll / Fotó: Piti Marcell - Budapest Bábszínház

Teszárek Csaba – Fotó: Piti Marcell

Lehetünk mi a leggyakoribb skandináv bútorbolt látogatók és a legrutinosabb bútorösszeszerelők, életünk legegyszerűbb tákolnivalói naponta kihívások elé állíthatnak bennünket. Persze attól függ milyen fából vagyunk faragva.

Ha példának okáért szívós, erős tölgyfából, akkor talán olyanok lehetünk, mint Kalle troll, aki úgy ismeri az erdő útvesztőit, mint a saját tenyerét, és addig vándorol, amíg kalandos útja végén mocsári hamvas szederből készült lakkaszörphöz nem jut.

Ha olyan fából faragtak, mint a kíváncsi óratörpét, aki szófogadatlanságát füllentéssel leplezi, és építeni rá nem lehet, akkor igencsak hársfából.

Ha erdei fenyőből, mint talán A kis hablegényt is, aki az Északi-tenger legvadabb hullámainak is ellenáll és a vízi teremtményektől sem retten meg, csakhogy megtalálja nővéreit, akkor bizony bármilyen feladathoz felnőhetünk.

De mennyi minden készülhet még fából, a bútoroktól kezdve a bábokon át egészen a hangszerekig! Erre is fény derül a Budapest Bábszínház legújabb darabjában, A szomjas trollban, ahol Teszárek Csaba színészi, bábszínészi és muzsikusi zsenialitása egy onemanshow-ban ötvöződik, miközben kitartó asztalosként küzd a faanyaggal és a nyelvtörőkkel. Varró Dániel képzeletvilágának figurái köré Hoffer Károly egy isten háta mögötti asztalosműhelyt álmodott, itt játszódik A szomjas troll, A kíváncsi óratörpe és A kis hablegény története.

Akiknek még nem akadt a kezei ügyébe Varró Dániel egyedi nyelvi humorával tűzdelt kötete, azokat a színpadi verzió biztosan beszippantja majd, de ez fordítva is igaz azokra, akik a rímeket már kívülről fújják, mint viking hajósok lenge ingét a sós öböl szele. 

S ha nem is éppen a zordon fjordok vidékén, hanem Terézváros immáron negyedik alkalommal megrendezett fesztiválján, a Te!Feszt kisszínpadán az Eötvös 10 szervezésében augusztus 24-én szombaton délután 4 órakor már premier előtt belehallgathatunk a monodráma műfajilag színes zenei anyagába, melynek kottáját a darab rendezője, az Artisjus-díjas Cseri Hanna és fejszéjét kemény fába vágó főhősünk közösen jegyzik. A kis faipari beavató után a Budapest Bábszínház sátránál pedig testközelből is megtekinthetjük az előadás vadonatúj bábjait és talán egy pohárka lakkaszörppel is koccinthatunk a darab alkotóival.

troll_plakat_1.jpg

Grafika: Nagy Gergő

A Budapest Bábszínház 75. jubileumi évadának első premierjére, A szomjas troll bemutatójára augusztus 31-én 18:00-kor kerül sor.

Budapest Bábszínház:
A szomjas troll

Író:
Varró Dániel

Színpadi adaptáció
Cseri Hanna

Dramaturg:
Gimesi Dóra

Látványtervező:
Hoffer Károly

Fénytervező:
Szondi György

Zeneszerző:
Cseri Hanna
Teszárek Csaba

Rendezőasszisztens, súgó, ügyelő:
Aradi Regina Anna

Rendező:
Cseri Hanna

Játssza:
Teszárek Csaba

Jegyvásárlás és bővebb információ a Budapest Bábszínház oldalán. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr3318467125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása