Ki volt Lajtha László?

A magyar zeneszerzőt és folkloristát Kodállyal és Bartókkal szokás együtt emlegetni, mégis jóval kevesebben ismerik a nevét. Ez azonban hamarosan meg fog változni. 

lajtha-e1516867353978.jpg

Lajtha László

Ugyanis Lajtha Fesztivált rendeznek a Hangvető szervezésében a bicskei Lajtha-házban, szeptember 6. és 8. között. Filmek, gyerek és családi koncertek, kiállítás, előadások és természetesen Lajtha-művek várják az érdeklődőket. A rendezvénynek lesz egy nemzetközi „sztárja” is, a berlini Notos Quartett, akik 2022-ben a Sonynál játszották lemezre – a világon elsőként – Lajtha zongoranégyesét. Ennek magyarországi bemutatójára szeptember 7-én kerül sor a fesztiválon, de fellép a Korossy Quartett is, Balog Józseffel zongoraművész pedig nem csak játszani fogja Lajthát, de mesélni fog zongoraműveinek zenetörténeti és művészi jelentőségéről. Lajtha László életművének első számú szakértője, Solymosi-Tari Emőke a quartetjeiről tart előadást, Varga Sándor néprajzkutató, táncantropológus Lajtha néptánccal kapcsolatos kutatásairól mesél majd. Lajtha etnográfusi munkáját Navratil Andrea, Lakatos Róbert, Kiss Gy. László, a Tükrös Zenekar és a pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház produkciói elevenítik fel. 

Liber Endrével, a fesztivál művészeti vezetőjével, a Hangvető egyik alapítójával Kalmár András beszélgetett a Trend FM 94.2-n futó Kapcsolódjunk! c. műsorban 2024. augusztus 28-án:

A részletes program itt érhető el.

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr518437697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása