Rendhagyó koncertre készül a két fiatal zseni Budapesten

A nagybőgővirtuóz Devich Benedek és a spanyol zongoraművész Gorka Plada szeptember 20-án játszik a BMC-ben.

gorka_benedek.jpg

Gorka Plada és Devich Benedek

A Junior Prima-díjas Devich Benedek évek óta missziójának tekinti a nagybőgő szólóhangszerként való bemutatását, meggyőződése, hogy a hangszer hangszínskálája kimeríthetetlen. Mivel viszonylag kevés művet írtak kifejezetten nagybőgőre, ezért Benedek maga is készít átiratokat, így mutatva be a hangszer sokoldalúságát. Virtuozításával és érzékeny játékával Placido Domingo elismerését is elnyerte, így a maestro alapítványa finanszírozta meg a fiatal művész jelenlegi hangszerét, amelyet Rácz Barnabás készített el.

A legendás Devich család majdnem minden tagja muzsikus, vagy erős zenei kötődéssel bír. Benedek nagyapja, Devich Sándor előtt Kurtág György is tisztelgett egy miniatűrrel, amely szintén elhangzik a szeptember 20-i műsorban, de magát a koncertet is Kurtágnak ajánlotta a két ifjú művész.

Gorka Plada és Devich Benedek Berlinben találkoztak, itt váltak jó barátokká és kamarapartnerekké. Plada a 2023-as Steinway szponzori díj nyertese, tanárai között Schiff András és Eberhard Feltz nevét is megtaláljuk, illetve olyan neves művészekkel léphetett már fel, mint Stefan Dohr vagy Valeriy Sokolov. A duó számos nemzetközi fesztiválon mutatkozhatott be, például a kamarazene fellegvárának is tartott IMS Prussia Cove, a Kronberg Academy „Chamber Music Connects the World”, a Heidelberger Frühling és a lengyelországi Krzyzowa Music koncertjein.

Devich Benedek a Trend FM 94.2-n futó Kapcsolódjunk! c. műsorban mesélt a szeptember 20-i koncert részleteiről, és arról, kik inspirálták és hogyan, valamint arról, hogy miért választja valaki a nagybőgőt szólóhangszernek és hogy mit jelent a jazz az életében. A beszélgetőtárs Kalmár András volt.

További információk és jegyvásárlás itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr9318491012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása