A badacsonyi kényszermunkatábor rejtélye

A bányában sínylődő rabokra még emlékeznek néhányan, de ez a fejezet hiányzik a történelemkönyvekből.

bazalt.jpg

Kevesen tudják, hogy nem csak Recskre és Kistarcsára internálták a politikai foglyokat az 50-es években, de a badacsonyi bazaltbánya is a magyar Gulag része volt. A magyarországi kényszermunkatáborok bezárásának 70. évfordulója alkalmából nyílt meg a 

Bazalt. A felejtés rétegei  c. kiállítás a Blinken OSA Archivumban. A kiállítást megelőző kutatás felszínre hozta a töredékes forrásokat, interjúk készültek a még élő badacsonyi bazaltbányászokkal és a történet feltárása iránt elkötelezett új generáció tagjaival. A tárlat megkísérli rekonstruálni a munkatábor működését, emberi viszonyait, de egyúttal a felejtés mechanizmusait és az emlékezés hiányát is. 

A kiállítás kurátorával, Székely Ivánnal Kalmár András beszélgetett a Trend FM 94.2-n futó Kapcsolódjunk! c. műsorban 2024. szeptember 18-án:

A badacsonyi kényszermunkatáborról és Bacsó Péter Nyár a hegyen c. filmjéről korábban itt írtunk, fotógalériánkban megtekinthetők a tábor maradványai.

A Blinken OSA Archívum két kísérőprogramot is szervez:

- október 7-én levetítik Bacsó Péter Nyár a hegyen című, 1967-ben bemutatott filmjét. A vetítést követő pódiumbeszélgetésen Gyöngyössy Katalin, a film női főszereplője és Gelencsér Gábor filmtörténész segítségével tárják fel a film jelentőségét, készítésének körülményeit és fogadtatását.

- október 21-én válogatást vetítenek a Nyár a hegyen azon részleteiből, amelyek a kényszermunkatábor még meglévő épületeiben játszódnak, valamint a Blinken OSA Archivum által a munkatábor túlélőivel és a történet feltárásában érintett résztvevőkkel készített interjúkból, illetve Debre Zsuzsa portréfilmjéből. Részletek hangzanak el Stirling György Megalázott nemzedékek című könyvéből, amelyben a badacsonyi munkatáborban töltött időről ír. Ezt követően beszélgetésre kerül sor a történet résztvevőivel, valamint Mink András történésszel és Székely Ivánnal, a kiállítás kurátorával.

További részletek itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr8818495116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása