Egy legendás család emlékei

Sárospatakon október 18-31 között a Peremartoni család emlékeit mutatják be A Boros – Borbár és étteremben.

unnamed_2.jpg

Peremartoni Nagy Gusztáv síremléke a sárospataki református temetőben, az első magyar női szobrász, Gyöngyössy Berta reliefjével.

Peremartoni Nagy Gusztáv teológiai professzor, főiskolai tanár (1844. júl. 10. – 1900. júl. 11.) munkásságának és családjának állít emléket a tárlat.
Utrechti, edinburghi tanulmányai után Sárospatakon, az ottani teológiai főiskolán kapott állást, a tudós háza – igaz átalakítva – a mai napig a Szemere utcában áll, homlokzatán tábla őrzi az Ausztriában is ismert pedagógus emlékét. A professzor első felesége halála után annak nővérét, Eöttövényi Nagy Annát vette el feleségül, a két házasságból 11 gyermek született. A család Sárospatak mellett, Mánd irányában, a Királyhegy dombos lankáin telepedett le, Peremartoni Nagy Gusztáv francia szőlőtőkék és erdők tulajdonosaként élte le itt az életét.

tf_p_82_169_nr001.png

Peremartoni Nagy Gusztáv és első felesége, Nagy Janka – Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum archívuma

A Peremartoniak generációkon át őrizték hagyományaikat, értékeiket, bár leginkább dokumentumok formájában,  mivel a történelem viharában az anyagi javak nagy része állami tulajdonba került. A Peremartoni nemesi előnevet 1628-ban II. (Habsburg) Ferdinánd adományozta a családnak és később az 1700-as évek vége felé II. Lipót uralkodása alatt meg is erősítették azt.
Az egykori családi birtok, a névadó Peremarton, Veszprémtől 20 km-re található, Berhida község mellett. 

20240927_092427.jpg

Peremartoni Nagy Gusztáv utrechti egyetemi jegyzete

Peremartoni Nagy Gusztávnak több írása jelent meg az 1900-as évekig, a Theologiai Értekezésekben, a Protestáns Tudományos Szemlében, és a sárospataki egyházi lapokban. Publikációi az újgenerációs reformáció hangjai voltak, az utrechti, edinburghi egyetemen végzett tanulmányok lenyomatai. 

A kiállítás megtekinthető A Boros Borbár és Étteremben október 18-31 között.
A Peremartoni család köszönetet mond a Tokaj-Hegyalja Egyetemnek, valamint A Boros Borbár és Étterem tulajdonosának. 

polish_20240926_140708606.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr2218694440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása