A muzsikus, akire szentként tekintenek Szicíliában

Vincenzo Bellini nagyon fiatalon halt meg, életműve mégis megváltoztatta az opera műfaját. A Kalóz c. művét először és egyetlen alkalommal hallhatjuk november 6-án. 

vincenzo_bellini_1801_-1835_by_anonymous_1.jpg

Ismeretlen művész portréja Belliniről. Forrás: Wikipédia

A mai napig legendák keringenek Szicília-szerte a 33 évesen elhunyt cataniai operaszerzőről, aki közel tíz év alatt alkotta meg máig is bámulatos életművét. A gyerekkorától kezdve betegeskedő muzsikus rövid élete alatt olyan operákat komponált, amelyek a bel canto stílus alapjait rakták le. Felice Romanival, librettóinak szerzőjével elementáris hatással voltak az olasz operára, munkáikban az ének mindenhatósága érvényesült, az énekdallam vitt mindent, míg a zenekar csak egyszerű kíséretet játszott. Liszt imádta, de Wagner gyűlölte a szerzőt, az énekesek, főleg a szopránok számára pedig a mai napig álomszerűek az általa írt szerepek. 

Nem csak szülővárosában, Cataniában ápolják az emlékét, de egész Szicíliában szinte folyamatosan ünneplik a művészt, fesztiválok, zenei rendezvények keretében. Nem véletlenül:  a legenda ugyanis úgy tartja, hogy Bellini születésekor megkondultak a város harangjai, 18 hónaposan már áriát énekelt, háromévesen pedig partitúrát írt. A MÜPA-ban, a Nemzeti Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar előadásban november 6-án koncertszerű produkció keretében hallhatjuk az 1827-ben bemutatott Kalózt. Magyarországon most először kerül színpadra az opera, amely Romani és Bellini első közös munkája, és a Scala megrendelésére készült. A kissé megoldatlan dramaturgiájú mű hatalmas sikert hozott a szerzőnek, és beindította karrierjét.

Belliniről, és az előadás titkairól Dinyés Dániel karmester mesélt Kalmár Andrásnak 2024. október 16-án, a Trend FM 94.2-n futó Kapcsolódjunk! c műsorban:

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr3918709614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása