Sörivókból félistenek

Zseniális születésnapokra készül a St.Efrem a BMC-ben, október 22-én Liszt Ferencet ünneplik, de nem csak őt. 

liszt-1870.jpg

Liszt Ferenc Franz Hanfstaengl fotóján (1870. június) Forrás: Wikipédia

– Mester, Ön sörivókból félisteneket kíván kreálni ezekkel a művekkel? – kérdezte Lisztet némi szarkazmussal a lipcsei kiadója, amikor a zseniális komponista elküldte neki a Tizenkét férfikar című kórusciklusát. Azzal ne törődjön, csak jelentesse meg – válaszolta Liszt, aki élete végéig sokat és szívesen komponált férfikarokat, illetve férfikart is szerepeltető szimfonikus és kamaraműveket. Stílusa erősen hatott a fiatal Bartókra, és a mai, kortárs művekben is érezhető a liszti örökség. A St.Efrem műsora az eredeti kompozíciók mellett ezeket a reflexiókat, átdolgozásokat mutatja be, nem mellőzve a zongorát, és a kortárs műveket sem. 

Bubnó Tamással, a St.Efrem Férfikar alapítójával Kalmár András beszélgetett a Trend FM 94.2-n futó Kapcsolódjunk! c. műsorban 2024. október 16-án:

A Zseni születik c. koncertsorozat a három legnagyobb magyar zenei mester, Liszt, Kodály és Bartók férfikari munkássága előtt tiszteleg, így az sem a véletlen műve, hogy a hangversenyek éppen a szerzők születésnapján valósulnak meg. A koncertek programjának sajátossága, hogy a StEFREM szubjektív válogatásában társulnak a klasszikusok műveihez „örököseik”, azaz a 20-21. századi magyar zeneszerző-generációk kiváló és érdekes kompozíciói.

A sorozat további koncertjei:

2024. december 16. 19:00 St.EFREM: Zseni születik II. | Kodály Zoltán és zenei öröksége
2025. március 25. 19:00 St.EFREM: Zseni születik III. | Bartók Béla és zenei öröksége

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr4718710484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása