Amikor a cigányok harcoltak a magyarokért

A marosvásárhelyi Fekete Márciust idézi fel a Pesti Vigadóban február 18-án a Szálkák c. előadás. fekete-ma_rcius-1-ba_lint-zsigmond.jpeg

1990. március 19-20-án Marosvásárhelyen véres összecsapások zajlottak le románok és magyarok között. A pogromnak több halottja és sok száz sebesültje is volt. A vásárhelyi főtéren összegyűlt békés magyar tüntetőkre odautaztatott, fejszékkel, dorongokkal felfegyverzett és leitatott román parasztok támadtak. A főtérre szorult magyarok a rádióadásban kértek segítséget, ezt meghallva a környékbeli romák csatasorba álltak és a magyarok segítségére siettek.

fekete-marciusTüntetés Marosvásárhelyen 1990 márciusában. Fotó: Bernády György Közművelődési Alapítvány/Bálint Zsigmond

Ezeknek a napoknak állít emléket a Kilyén Ilka színésznő által összegyűjtött és megszerkesztett anyagokból álló színdarab, amelyet lányával, Ritziu Ilka Krisztinával játszanak közösen. Az előadás egy cigányasszony és a lánya viszonyán keresztül idézi fel a 90-es eseményeket.

plaka_t_ke_p_1.jpeg

Kilyén Ilkával, az előadás főszereplőjével és megálmodójával Kalmár András beszélgetett a Trend FM 94.2-n futó Kapcsolódjunk! c. műsorban 2024. február 7-én:

SZÁLKÁK

Szereplők: KILYÉN Ilka és RITZIU Ilka Krisztina
Rendező: KINCSES Elemér
Színpadkép: SZABÓ Annamária

Az előadás február 18-án látható a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán, 19:30-kor. Az előadásra most jegyeket is lehet nyerni.  
Bővebb információ és jegyvásárlás itt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr9918319799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása